Hopp til innhold

Kvier seg for å klage på anbudsregelbrudd

Mange firmaer kvier seg for å klage på anbudsregelbrudd, fordi de er redde for å miste oppdrag, sier rådgiver.

Fiskebåter i Vardø

Sist uke fikk småkommunene i Øst-Finnmark kritikk fra advokat og anbudsekspert Arnor Ilstad i Vadsø for det han mener er stadige brudd på reglene om fri konkurranse.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Mange entreprenører, rådgivende firmaer og andre som ønsker seg jobber på kommunale prosjekter, kvier seg for å klage når de oppdager at kommunen bryter anbudsreglene, sier mangeårig frittstående konsulent og tidligere sjef for firmaet Asplan Viak i Finnmark, Tore Jan Gjerpe.

Tore-Jan Gjerpe

Asplan Viak i Finnmark, Tore Jan Gjerpe

Foto: senterpartiets pressefoto

Han sier at firmaene er redde for å miste oppdrag dersom de kommer på kommer på kant med kommunen.

– Når de ser at det blir forfordeling og at lov om offentlige innkjøp ikke blir fulgt, så er jeg redd for at veldig mange er redde for å varsle og klage, fordi man er redd for represalier.

Kritikk til kommunene

Sist uke fikk småkommunene i Øst-Finnmark kritikk fra advokat og anbudsekspert Arnor Ilstad i Vadsø for det han mener er stadige brudd på reglene om fri konkurranse.

– At mange skal være glade for at det ikke har vært klagd mer enn det har vært, det skal de nok være. Flere kommuner hadde nok hatt grunnlag for å bli dømt i KOFA hvis de hadde blitt innklagd, ja.

Straffer dem som varsler?

Men ifølge Gjerpe kvier mange seg for å klage til KOFA, Klagenemda for offentlige anskaffelser, av frykt for å gå glipp av fremtidige oppdrag.

– Det er veldig mange som har sagt det samme som jeg sier nå, at man ser at det er lovbrudd, men man velger å ikke si fra. Det er klart at det er et demokratiproblem det, da fortsetter jo disse bruddene så lenge vi ikke får noe korrektiv.

– Næringslivet plikter å si fra

Regiondirektør Magne Nicolaisen i Kommunenes Sentralforbund kjenner seg ikke igjen i at kommunene straffer dem som varsler.

– Jeg kjenner ikke til noen sånne tilfeller, og har også prøvd å ta kontakt med noen ordførere og rådmenn for å rådspørre meg, og ingen av de jeg har vært i kontakt med kan si at de kjenner seg igjen i den beskrivelsen, sier han.

Nicolaisen mener at firmaer trygt kan si fra uten å møte straffereaksjoner fra kommunene, og minner også om at de som mener å avdekke lovbrudd, selv faktisk har en plikt til å si fra.

– Næringslivet har også et ansvar for å klage inn kkommunene når det ikke er gått riktig for seg. Dette er åpent og gjennomsiktig, så de har ikke npe å frykte på å stå fram. Jeg vil sparke ballen litt tilbake å si at de har plikt til å si ifra hvis man opplever at ting ikke har gått riktig for seg, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark