Hopp til innhold

Valget kan være helsefarlig, mener forsker

Pasienter som kutter all kontakt med norsk helsevesen, oppgir reaksjonen fra legen på deres ønske om å bruke alternativ medisin, som en hovedårsak.

Jorunn Haug

Jorunn Haug valgte bort skolemedisin fordi hennes ønske om å prøve alternativ medisin ikke ble tatt på alvor av legene.

Foto: Ole Marius Aune Sandmo / NRK/ScanStockPhoto

Jorunn O. Haug frå Kirkenes er sykepleier - men valgte bort skolemedisinen da hun selv fikk kreft for tolv år siden.

Årsaken var hvordan legene reagerte på sykehuset, da hun sa hun ville ha alternativ behandling.

– Tyngste dagene i mitt liv

– Jeg var der i fire døgn og de var de verste, tyngste dagene i mitt liv, sier Jorun Haug.

Måten legene møtte hennes forslag på, fikk henne til å kutte ut det norske helsevesenet fullstendig.

I stedet for gjennomførte hun en alternativ behandling i utlandet. Og hun er ikke alene.

– Helsefarlig av legene

Anita Salamonsen

Anita Salamonsen mener mange egentlig vil bli i det norske helsevesnet, men blir tvunget ut av legers holdninger til alternativ medisin.

Foto: Pressebilde / UiT

– Vi har hatt pasienter her som har ønsket å være i helsevesenet. Men de har hatt møter med leger som er så dramatiske og krenkende at de ikke kan være der, sier Anita Salamonsen, som er forsker ved NAFKAM i Tromsø. NAFKAM er det eneste nasjonale forskningssenteret for alternativ medisin i Norge.

Hun har skrevet bok om årsakene til at pasienter helt eller delvis velger vekk ordinær medisinsk behandling, til fordel for alternativ medisin.

– Jeg har også intervjuet leger om dette og fra et medisinsk ståsted kan det å velge bort en viktig kreftoperasjon være alvorlig. Forskning viser at det er høyere dødelighet blant dem som velger bort skolemedisin og kun har alternativ behandling, forteller Salamonsen.

Vil bli tatt på alvor

Overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Terje Risberg, kurser andre kreftleger i hvordan de skal takle pasienter som vil prøve alternativ behandling.

– Det er viktig å komme på bølgelengde med pasienter og forstå hvorfor de ønsker dette. Det er vanskelig for en doktor å møte en person som du ikke forstår, av og til ikke liker og som har gjort noe du synes er rart. Jeg tror en del av mine kollegaer sliter med dette, men vi må vise forståelse for det er en del av jobben vår, sier Risberg.

Jorunn Haug vil bare bli tatt på alvor.

– Jeg forventer ikke at legene skal kunne så mye som alternativ behandling, men de bør høre på hva folk sier til dem, mener hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark