Kutter hårstell av eldre

Harstad kommune vil ikke lengre hjelpe eldre pleietrengende kvinner med hårrulling. - Ødelegger livskvaliteten, mener psykolog.

Hårstell som helsestell

Helseetaten i Trondheim tilbyr hårrulling for eldre. I Harstad blir det nå kutt i denne typen hårstell.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Pleierne i Harstad kommune har tidligere hjulpet hjelpetrengende damer med å sette ruller i håret etter det ukentlige badet.

Nå blir det derimot slutt på det.

- Ikke nødvendig og lovpålagt

- Rulling av hår er ikke nødvendig helsehjelp, sier enhetsleder Aud Johansen til Harstad Tidende .

Hun viser til at hårhjelpen heller ikke er en lovpålagt kommunal oppgave.

- Rulling av hår tar tid, og vil dermed koste penger for det offentlige.

- Skulle bare mangle

Senterpartiets Randi Saue Stabursvik i Harstad kommunestyre reagerer sterkt på hårkutten og vil bringe saken inn for kommunestyret.

- Det skulle bare mangle at gamle damer, som selv ikke klarer å rulle håret, får hjelp til det. Håret er en vesentlig del av kroppen, sier Saue Stabbursvik til avisa.

Psykolog anbefaler hårstell

Psykolog Mirka Kraus, som er privatpraktiserende spesialist i klinisk psykologi og klinisk alderspsykologi, mener kutt i hårrullehjelp i verste fall kan gjøre eldre kvinner syke.

- Livskvalitet brukes som begrep i medisinen og omhandler også det å føle seg vel. Vi vet at jo bedre eldre føler seg, jo friskere er de. For kvinner er dette ekstra viktig av hensyn til utseende. Derfor er det forebyggende for helsen at man også får hjelp til å pleie håret.

Kraus vedgår at isolert sett kan hjelp til å sette hårruller være et luskusprodukt.

- Men føler man seg ikke vel, så får man mindre lyst til å komme seg ut blant folk og det er lettere å isolere seg. Vi vet mange eldre sliter med nettopp det. I tillegg betyr det noe å få berøring – vi mennesker må ha det. Det kan høres ut som en banalitet, men jeg ville sterkt anbefale at man fortsetter å hjelpe de eldre kvinnene med å krølle håret sitt, sier Kraus.

- Det verste Seniorsaken har hørt

Daglig leder i Seniorsaken, Tor Henning Larsen, sier han er rystet.

- Jeg har vært med siden Seniorsaken ble startet i 2002 og har aldri hørt på maken. Nå vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte. Hårstell er jo nesten som julekvelden for eldre kvinner og nå skal man ta dette fra dem. Det går ikke an, tordner han.

Larsen mener omsorgstjenesten i Harstad bør lese manualene sine en gang ting.

- Jeg vil be dem lese Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten . Der står det kanskje ikke svart på hvitt at eldre skal få hjelp til hårrullene sine, men der taes det både til orde for selvstendighet, styring av eget liv og en verdig livsavslutning. I tillegg mulighetene for personlig hygiende, som hårstell må sies å være en del av, sier Larsen.

- Jeg anbefaler Harstad kommune å se på saken en gang til. Det må være lov å bruke hodet.

Hva mener du? Si din mening!