Hopp til innhold

Kunstig rev skal få livet tilbake

Kunstige rev blir nå plassert ut på den gamle slambanken til Sydvaranger Gruve i Kirkenes. Målet er å få livet tilbake i fjorden.

Video Kunstige rev

Et treårig forskningsprosjekt skal prøve å få livet i gang igjen på den ørkenaktige sandbanken.

Et treårig forskningsprosjekt skal prøve å få livet i gang igjen på den ørkenaktige sandbanken. Om de klarer det, kan det bli avgjørende for om gruven kan øke produksjonen i framtiden.

Men nå starter et treårig forskningsprosjekt for å sette fart i livet igjen på havbunnen, Med kunstige rev skal forskerne lokke faunaen tilbake igjen

– Vi håper at biologien skal få fart her inne. Og så håper vi at vi får en metode for å gi «kickstart» den, og får livet til å leve bra også på områder det har vært gruveavfall i fjorden, sier Astri Kvassnes, forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Kan få betydning for gruve-Norge

Astri Kvassnes

Astri Kvassnes, forsker ved NIVA, håper biologien i fjorden vil få en «kickstart».

Foto: Arnstein Jensen

Å tømme slam i sjøen er omstridt, men hvis prosjektet blir vellykket og livet vender tilbake, vil det kunne få betydning for også andre gruveprosjekt i landet

På 20 meter dypt skal revene plasseres. Det er NIVA som leder forskningen, men Sydvaranger Gruve og Forskningsrådet betaler det hele.

Ønsker å øke produksjonen

John S. Sanderson

Administrerende direktør i Sydvaranger Gruve, John S. Sanderson, mener prosjektet kan bli viktig for gruvens framtidige drift.

Foto: Arnstein Jensen

Resultatene kan bli viktig for om Sydvaranger får lov å øke produksjonen i framtiden. Det forteller John S. Sanderson, administrerende direktør i Sydvaranger Gruve.

– Jeg tror at en del av prosessen for å få doblet produksjonen vår er å lage en konsekvensrapport og en miljørapport. Og slik kan vi estimere hva vi kan gjøre for å rehabilitere landskapet i etterkant av gruvedriften. Så dette prosjektet vil samle informasjon som vil være en viktig del av vår søknad for utvidelse, sier Sanderson.

Niva-forsker Astri Kvassnes har stor tro på prosjektet.

– Jeg tror det er veldig nyttig, og kan bli en kjempestor suksess for sjødeponi i framtiden, sier hun.