Hopp til innhold

Slik behandler soldatene kunsten til åtte millioner

Norske militærleire har fått kunst for 8 millioner. Det er ikke alle like fornøyd med.

kunst militærleir

Kunsten i norske militærleire inspirerer til alternative bilder.

Foto: Instagram / NRK

På Setermoen leir ser ikke soldatene helt poenget med kunsten leiren er utsmykket med. Men de har funnet sin egen måte å bruke kunsten på.

– Det har blitt tatt litt bilder i ulike stillinger, for å si det sånn, ler Thomas Hopeland, Kristoffer Kvam og Andreas Helle, menige på Setermoen.

De viser fram instagrambilder der de har brukt leirens statuer som motiv.

Vil heller ha internett

Heller ikke på Skjold leir skjønner soldatene helt hva de skal med kunsten. De store kulene på plena blir mest brukt til å speile seg i.

– Vi har nettopp fått internett på kasernen. Det tok ett helt år. Det er jo bittert at pengene ble brukt på kunst og ikke vår velferd. Internett står høyere på listen, sier menig Magnus Granly.

Det er blitt brukt minst åtte millioner kroner til å smykke ut norske militærleire siden 2008. Og minst det samme beløpet skal brukes de neste fire årene.

Mener det er sløsing

Norge sløser bort penger på kunst i Norge, mener Fremskrittspartiet. Og i Nord-Norge brukes det aller mest penger, sier tidligere befal og medlem i forsvarskomiteen for Frp, Peter N. Myhre.

Også Myhre syns bedre internettilgang er viktigere enn kunst.

– Jeg mener det bør være riktig å prioritere Forsvarets primæroppgaver når man skal bygge opp et troverdig forsvar som kan spille en rolle i NATO.


– Mange soldater mener at det blir kjedelig å sitte på brakka om kvelden når det er veldig dårlig internettforbindelse. Bare det synes jeg Forsvaret må få løst så fort som mulig, sier Myhre.

Forsvarsdepartementet sier at kunst sørger for mer trivsel. De poengterer at de hele tiden jobber for å bedre velferden, men at pengene til kunst kommer fra et annet budsjett.

Se reportasje om militærkunsten:

Tidligere befal og medlem i forsvarskomiteen for Frp, Peter N. Myhre og soldatene i nord synes bedre internettilgang er viktigere enn kunst.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark