Hopp til innhold

Kulturpris til fotballstjerner

Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen gir prispengene til gode formål.

Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen
Foto: Petter Myre Eng / NRK

De to fotballspillerne fikk Finnmark fylkeskulturpris for 2006 i hjembyen Vadsø i dag.

Og for Pedersen, som tjener millioner, var det en lett sak å bestemme seg for hva prispengene på 30 000 kroner skulle brukes til.

Gir pengene til MOT

– De går nok rett i lomma, til ferie. Det er ingen tvil om det. Neida, jeg kommer til å gi dem til MOT. Der har jeg vært med selv, og det er en fin organisasjon for hele Norge, sa Morten Gamst Pedersen til NRK etter prisutdelinga.

Kritiske røster har spurt om ikke andre i Finnmark kunne trenge en kulturpris mer enn fotballhelter som allerede er berømte og tjener millioner. Morten Gamst Pedersen svarte med å gi sine prispenger til organisasjonen MOT, som jobber mot mobbing, vold og rusmisbruk. Sigurd Rushfeldt er på sin side åpen for at også andre i Finnmark kunne fortjent årets fylkeskulturpris.

– En stor ære

– Nå bestemte jo ikke vi hvem som skulle få den, så vi er selvfølgelig glade for å få en slik pris begge to. Men at det er mange andre kandidater, er helt klart, sier Sigurd Rushfeldt.

Han valgte å gi sine prispenger til Tomlebo barnehage i Vadsø, som har startet et prosjekt der barna skal lære om det som rører seg i fjæra. Og han er svært glad for å få en slik pris.

– Det er en stor ære og det er fint å bli satt pris på. Dette er jo en litt annerledes pris også, som henger høyt i samlingen, sier Rushfeldt, noe Morten Gamst Pedersen er enig i.

Forbilder for ungdom

- Det å få en slik pris vil jo si at du er en god ambassadør for stedet du kommer fra, og tør å stå for det. Det er utrolig hyggelig å få en slik påskjønnelse, sier han.

Selv om Pedersen og Rushfeldt har flytta fra Finnmark, tror fylkesordfører Kirsti Saxi at de kan bidra til å få ungdom til å bli i fylket.

- Skal vi fortsatt ha vekst i Finnmark, trenger vi at ungdom både får tro på seg selv ved å bo i Finnmark, se at de har muligheter, og se at det er muligheter for jobb når de kommer tilbake. Det kan disse to guttene være med på å symbolisere, mener Saxi.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark