Maner til krig for å kunne danse

Elevene i Harstad og Tromsø er klar for å kjempe for å beholde musikk-, dans- og dramatilbudet i fylket.

Dans

Tredjeklassen ved danselinja på Kongsbakken VGS nekter å se linja deres bli nedlagt uten kamp.

Foto: Hege Irene Hanssen / NRK

– Forslaget fra fylkeskommunen er rett og slett teit. Kultur er viktig i Harstad. Uten musikk-, dans- og dramalinje her, vil kulturlivet i byen bli veldig tomt, sier Ingrid Stunes, elev ved teaterlinja ved Heggen videregående skole.

Ingrid Stunes

Ingrid Stunes går i teaterklassen på Heggen VGS. Hun mener det betyr mye for henne å kunne studere teater i nær stedet hun bor.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Uten dans og kultur får vi et fattigere samfunn, sier Oda Uhre Åsheim, elev ved danselinja på Kongsbakken vgs.

Troms fylkeskommune varslet i forrige uke at de må spare inn til sammen 400 millioner kroner i løpet av de kommende årene.

I et høringsnotat foreslår fylkeskommunene blant annet å legge ned alle idrettslinjene i fylket, med unntak av Tromsø.

De vil legge ned linja for musikk, dans og drama ved Heggen i Harstad, og foreslår å legge ned dansetilbudet ved Kongsbakken i Tromsø.

Maner til kamp

Det får sinnene i kok i de to byene.

– Elever og lærere reagerer med bekymring. Vi har allerede satt i gang en kampanje for å få beholde linja vår. Vi gir oss ikke så enkelt, sier Renate Bergland, avdelingsleder for musikk og drama på Heggen vgs.

På Facebook har gruppa "Bevar danselinja på Kongsbakken" fått over 2.000 følgere.

Erik Stifjell er tillitsvalgt for Musikernes hovedorganisasjon, og dermed tillitsvalgt for de fire danselærerne som kan miste jobbener ved danselinja på Kongsbakken. Han mener et kutt i dansetilbudet kan ødelegge dansemiljøet i byen.

– Det vil fjerne det profesjonelle dansemiljøet på sikt. Utdanningen vår klargjør elevene for høyere utdanning. Uten det tilbudet, vil vi ikke kunne sende folk ut i verden for å lære om dans, slik at de kan komme tilbake og være med å videreutvikle dansemiljøet i byen, sier han.

Renate Bergland på Heggen VGS mener et linjekutt også kan få konsekvenser for kulturlivet i Harstad.

– Vi samarbeider for eksempel med Kulturhuset, Kulturskolen, og Divisjonsmusikken. Forsvinner vi, vil en viktig del av kulturlivet forsvinne fra byen, sier hun.

Danseforestillingen Fantasia i Harstad

Danseforestillingen 'Fantasia' ble satt opp av Kuturskolen i Harstad i 2011.

– Sannhet med modifikasjoner

I høringsnotatet argumenterer Troms fylkeskommune med at søkertallene til musikk, dans og drama ved Heggen VGS har vært lave de siste årene.

– Det er en sannhet med modifikasjoner. Vi har hatt ujevn søking, men årets andreklasse på musikk er full. Førsteklassen i drama måtte ha to ekstra plasser, sier Renate Bergland ved Heggen VGS.

Dersom linjene legges ned vil det nærmeste dansetilbudet mest sannsynlig bli i Bodø. Musikk kan du studere i Alta, Narvik, Mosjøen og på Sortland.

Drama kan du studere i Mo i Rana.

Et fullverdig tilbud for musikk, dans og drama finnes på Nord-Trøndelag VGS i Inderøy.

– Dette kan bli katastrofalt for utviklingen av kulturlivet i Nord-Norge. Alle som ønsker å studere dans på VGS i Troms vil bli nødt til å flytte. Det er ikke like enkelt når du er 15 år, sier Kenneth Robertsen på danselinja ved Kongsbakken.

Renate Bergland

Renate Bergland, avdelingsleder for musikk og drama Heggen VGS, forstår at kommunen er i en presset situasjon. Men tror ikke de vil tjene all verdens på å kutte musikk-, dans- og dramalinja.

Foto: Martin Mortensen / NRK