NRK Meny
Normal

Krykkja dør uten lodde

Høyere dødelighet når det er dårlige loddeår, viser ny forskning.

Krykkje

Krykkja er svært avhengig av lodda.

Foto: Knut-Sverre Horn

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i samarbeid med Tromsø museum undersøkt krykkjebestanden på Hornøya utenfor Vardø i Øst-Finnmark siden 2005.

Forskningsresultatene hittil viser at det er inntil 30 prosent høyere dødelighet i krykkjebestanden årlig når loddebestanden svikter.

- Krykkja dykker ikke og er avhengig av å finne føde i havoverflaten der lodda er. Derfor blir den sårbar når lodda svikter. I dårlige loddeår er dødeligheten blant voksne fugler 30 prosent høyere enn i gode år, sier seniorforsker Kjell E. Erikstad ved NINA på Polarmiljøsenteret i Tromsø i ei pressemelding.

Bestanden halvert

1100 krykkjer på Hornøya er merket i forbindelse med forskningsprosjektet SEAPOP, som skal vare fram til 2015.

Krykkja , som har lodde som hovedføde, legger 2-3 egg i hekkesesongen, og Erikstad mener at matmangelen er dramatisk for kolonien på Hornøya.

- Siden 1980 har vi registrert en halvering av krykkjebestanden på Hornøya på grunn av økt dødelighet og mangel på reproduksjon, forklarer Erikstad.

Han viser til at også andre kolonier i Nord-Norge har svekkelse i krykkjebestanden.

Krykkjeforskningen på Hornøya er en del av forskningsprosjektet SEAPOP , og er finansiert av Miljøverndepartementet og Oljeindustriens Landsforening.

Les også: - Dør av matmangel

Hva mener du? Si din mening!