NRK Meny
Normal

Kronprinsparet bryter med tradisjonene når de inviterer til gjestebud i Tromsø

Kronprinsparet har holdt gjestebud siden 2004. For første gang skal de ha selskapet utenfor Skaugum.

Kronprinsparet

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit har invitert 80 personer til gjestebudet i Tromsø den 23. november.

Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

23. november inviterer Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit til gjestebud hos Kirkens Bymisjon i Tromsø, bekrefter assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige Hoff, Sven Gj. Gjeruldsen

– Kronprinsparet har holdt gjestebud på Skaugum siden 2004, og syns det hadde vært hyggelig med gjestebud også andre steder i landet. De ønsket å komme til Tromsø, fordi byen har et sterkt bymisjonsmiljø, sier Gjeruldsen til NRK.

80 inviterte gjester

Eirik Ljunge Eliassen og Ann Karina Sogge

Eirik Junge Eliassen og Ann Karina Sogge har i tre uker holdt på hemmeligheten om at kronprinsparet skal holde gjestebud hos Kirkens Bymisjon i Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Gjestebudet skal holdes i bymisjonens lokaler i Tromsø sentrum, og gjestene er på ulike måter tilknyttet Bymisjonens virksomheter i Tromsø – som brukere, frivillige eller samarbeidspartnere.

– Det har vært stor glede blant de inviterte. Det gjør noe med både Jørgen Hattemaker og Kong Salomon å få et personlig brev fra Slottet der det står at du personlig er invitert til gjestebud med kronprinsparet, sier Eirik Ljunge Eliassen i Bymisjonen.

Rundt 80 gjester er invitert til gjestebudet, hvor kronprinsparet selv skal være vertskap.

– Kongefamilien er et viktig holdepunkt for mange. Det er en familie du kjenner, selv om du ikke kjenner dem. De får folket gjennom kriser, og de gleder seg med folket sitt, sier daglig leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge.

Startet med TV-aksjonen

Tradisjonen med gjestebud startet i forbindelse med TV-aksjonen i 2004, til inntekt for Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse. Pengene skulle gå til bekjempelse av psykisk og sosial nød. Samtidig hadde man som mål å skape et varmere og rausere Norge. Over hele landet ble det derfor arrangert gjestebud, så også hos kronprinsparet på Skaugum.

Tradisjonen valgte kronprinsparet å videreføre, og har opp gjennom åra arrangert gjestebud i samarbeid med flere organisasjoner, som Røde Kors, Landsforeningen for barnevernsbarn og Frelsesarmeen.

– Ordet respekt betyr «å se en gang til». Mange av våre gjester sitter på gata og tigger. Det at de skal få håndhilse på den neste kongen og dronningen er stort for dem. Dypest sett er vi alle like, og det at noen bruker sin fremskutte posisjon til å hjelpe og se andre er strålende, sier Sogge.

Hele bymisjonens hus tas i bruk når kronprinsparet inviterer til gjestebud neste torsdag, og det dekkes opp med både hvite duker, god mat og god musikk. kronprinsparet tar attpåtil med seg egen kokk til Tromsø.

– Det skal bli en kveld som ingen vil glemme, et arrangement fritt for selfies, der man i stedet er sammen og koser seg, og skaper minner i hjertet, sier Sogge.