Hopp til innhold

Kronprinsen tilbake der oldefaren gikk i skjul under krigen

Kronprins Haakon besøkte fredag en historisk hytte hvor hans bestefar og oldefar gjemte seg for tyskerne for 75 år siden.

Kronprins Haakon og hans adjutant Øystein H. Engen

Kronprins Haakon og hans adjutant Øystein H. Engen på trappa hvor kong Haakon og kronprins Olav ble avbildet i 1940.

Foto: Petter Strøm / NRK

1. mai 1940 kom den britiske krysseren «Glasgow» til Troms. Om bord var den norske regjeringen og kong Haakon og kronprins Olav.

Det var for farlig både for kongen og byen at de ble i Tromsø, så i all hemmelighet ble kongen og kronprinsen fraktet over i en anne båt som tok dem videre til Målsnes. Ferden endte til slutt ei tømmerhytte ved Langvannet i Balsfjord kommune.

I dag, rundt 75 år senere, besøkte kronprins Haakon hytta igjen.

– Dette er en bit av krigshistorien, og veldig spennende for meg selvfølgelig å få komme hit for å se hvordan kong Haakon og kronprins Olav bodde den gangen. Jeg har fått mange detaljer om oppholdet her, slik at jeg fikk levd meg litt inn i hvordan det har vært. Det var dramatiske dager, men de var her ganske lenge egentlig, sier kronprins Haakon til NRK.

mai 1940: Kongen og kronprinsen med strikkede gensere, Haakon litt kort på armene. Johan Anker i sportsdress. Mai 1940

Kong Haakon (til venstre) og kronprins Olav (til høyre). Johan Anker står imellom de kongelige.

Avholdt to statsråd på hytta

Under krigen befant kong Haakon seg i Balsfjord. Fra tømmerhytta pågikk det utenrikspolitiske forhandlinger via Sverige om å lage en demarkasjonslinje sør for Narvik.

Trangenhytta 2015

Trangenhytta slik den ser ut i dag. Hytta ligger ved Langvannet i indre Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tømmerhytta er det stedet i Norge kong Haakon bodde lengst utenom slottet, og det ble avholdt to statsråd der, 8. og 18. mai i 1940.

Haakon og Mai Bredrup eier hytta i dag. De har sørget for å holde hytta, og de små tømmerhusene på tunet, i god behold. Inne i hovedhuset er de fleste rommene fortsatt slik de var for 75 år siden.

– Vi hadde hytte ved vannet her da jeg vokste opp og har vandret her mye. Da yngstesønnen til fylkeslege Bertil Dybwald-Holmboe, som eide hytta da, ble gammel spurte han om jeg ville overta, forteller Brederup.

– Fin måte å videreføre tradisjonen på

Det var i 1999. Siden da har han og kona Mai jobbet hardt for å gi nytt liv til den historiske tømmerhytta. Anneksene rundt har de hevet opp på fast grunn.

Det samme har de gjort med hytta, som blant annet også har fått nytt gulv og isolasjon i gulvet.

Mai og Haakon Brederup overtok Trangenhytta 1999

Mai og Haakon Brederup overtok Trangenhytta i 1999, og har gjort den til en vakker feriebolig i samme stil som da kong Haakon bodde der i 1940.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Den så absolutt ikke ut slik den gjør i dag da vi overtok. Det har vært mye arbeid, men vi har aldri angret, sier Mai Brederup.

Både kong Olav og kong Harald, da han fortsatt var kronprins, har besøkt hytta tidligere.

– At kronprins Haakon kommer hit er bare en fin måte å videreføre tradisjonen på, sier Haakon Brederup.

Haakon Brederup var godt fornøyd med det kongelige besøket på hytta.

– Det gikk veldig fint. Hytta er jo ikke så stor, så det tok ikke så lang tid å vise den frem.