NRK Meny
Normal

– Jeg beklager entusiasmen

Kronprins Haakon mener deltakelsen som tilrettelegger for næringslivskonferansen SIKT i Tromsø er uproblematisk. Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle mener derimot kronprinsen tråkker over grenser.

Kronprins Haakon

- Jeg vil være i kontakt med hele det norske samfunnet, fra frivillighet til forsvar og næringsliv. Slik forklarer kronprinsen at han er med på å lede innovasjonskonferansen SIKT i Tromsø denne uken. Aftenpostens redaktør har kritisert kronprins Haakons deltakelse og sier han viser sviktende rolleforståelse.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er jo ikke de politiske spørsmålene som er hovedfokuset for konferansen., men det å komme sammen og lære noe nytt. Jeg tror ikke det blir politisk kontroversielt, sier kronprins Haakon til NRK i kveld.

Han understreker at han kun er med på å legge til rette for en møteplass under konferansen som startet i Tromsø i dag.

– Så får det være opp til deltakerne å fylle den med innhold, sier han.

Det var på lederplass i Aftenposten i går at kronprinsen ble beskyldt for sviktende rolleforståelse, fordi han onsdag og torsdag denne uken leder konferansen om innovasjon i Tromsø.

– Den tar for seg noen av de mest betente stridsspørsmålene i norsk politisk debatt. Blant annet sier grunnlagsdokumentet til SIKT at firkantede arbeidsreguleringer er til hinder for næringsvirksomhet. Vi er i tvil om han bør være der, sier Stanghelle til NRK.

– Han tråkker over grenser

Harald Stanghelle

Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle mener kronprinsen beveger seg inn i en politisk gråsone med sin deltakelse på konferansen SIKT 2014.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

SIKT skal være et møtested for unge talenter og næringslivsledere, der de i år ble møtt av kronprinsens velkomstord.

Aftenposten skriver på lederplass:

«Når han stiller seg i spissen for en konferanse om næringspolitikk og spørsmål det hersker partipolitisk uenighet om, er disse grensene overskredet.»

– Jeg synes at det å bli kjent med norsk næringsliv, når 66 prosent av arbeidstakerne i Norge jobber i privat næringsliv, er viktig for meg i den rollen jeg har, sier kronprinsen til NRK onsdag kveld.

– Et spennende og positivt møtested

Han mener ikke deltakelsen skaper noen former for uheldige bindinger mellom næringslivet og kongehuset, snarere tvert imot.

– Jeg vil være i kontakt med hele det norske samfunnet, fra frivillighet til forsvar og næringsliv. Det å samle unge mennesker på denne måten og jobbe sammen er et ledd i det. Jeg beklager entusiasmen, men jeg synes dette er positivt, fint og spennende, sier kronprinsen til NRK.

Likevel innrømmer han å ha vært forberedt på at det kunne komme kritikk rundt konferansen.

– Ja, det er en sånn bransje jeg er i, sier kronprinsen.