NRK Meny
Normal

Kronprinsen: – Det har vært en vanskelig periode

To måneder etter terroren den 22 juli, forteller kronprinsen at det har vært en vanskelig periode, men at det norske folk har stilt opp for hverandre.

Kronprins Haakon om Uyøya

Kronprins Haakon forteller at det har vært en vanskelig periode etter 22. juli. Men at mange har funnet sammen i fellesskap.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix og Arnstein Jensen/NRK

I går besøkte kronprins Haakon Vadsø videregående skole. Han skulle der rette fokus på verdighet gjennom Global Dignity Day.

Under besøke fortalte han også hvordan Norge har forandret seg to måneder etter 22. juli.

Kronprinsen mener måten folk tok vare på hverandre etter terroren, er noe å ta med seg videre i arbeidet med verdighet:

– Jeg tror vi alle har blitt berørt. Det har vært en vanskelig periode. Mange ønsker å stå sammen og finne et fellesskap hvor vi kan støtte hverandre, sa han.

Verdighet på timeplanen

Terror utøya

Kronprinsen mener at måten det norske folket stilte opp for hverandre, er en viktig kvalitet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Verdighetsdagen skal øke ungdoms bevissthet rundt verdighet og hva det vil innebære å sikre alle menneskers rett til å leve et verdig liv.

Kronprins Haakon sier at selv om temaet for verdighetsdagen er det samme etter 22 juli, var det likevel viktig å trekke frem terrordagen under besøket på Vadsø videregående skole i går.

– Jeg tror de aller fleste har en følelse av at hvis vi kunne ha gjort noe som helst for å hjelpe på situasjonen, så ville vi ha gjort det. Vi fikk fram noe av det beste i det norske samfunnet – at vi stilte opp for hverandre. Tar vi vare på det, så er det en kvalitet, sier kronprinsen.

Video Kronprins Haakon taler

– I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å forsvare grusomhet med nærhet, sa kronprins Haakon foran den store mengden på Rådhusplassen. Se hele appellen her.

– Et alvorlig bakteppe

– Synes kronprinsen at ungdom snakker annerledes om verdighet etter 22. juli?

– Jeg opplever at de snakker likt om verdighet. Men det er et bakteppe som er veldig alvorlig etter sommerens hendelser. Det var veldig tragisk og ekstremt dramatisk, og det er noe som berørte oss alle sammen. Samtidig ser vi at folk var opptatt av å støtte de pårørende. Så tematikken er lik, men bakteppe som er annerledes, sier han.