NRK Meny
Normal

Kronprinsen er imponert over «Oppdrag Nansen»-barna

Torsdag fikk de fire eventyrerne i «Oppdrag Nansen» møte kronprinsparet. Etter eget ønske fra de kongelige.

Oppdrag Nansen: Møte med Kronprinsen

Barna i «Oppdrag Nansen» fikk møte kronprinsparet - og kronprinsen benyttet anledningen til å ta en «selfie» med gjengen. Foto: Ingeborg Jakobsen. Lyd: Nils Petter Christensen

  • Se video øverst i saken!

– Det de har gjort er utrolig imponerende, og ganske ekstremt. Det er vanskelig å ferdes på Nordpolen slik forholdene er nå, så de har gjort en skikkelig innsats, sier Kronprins Haakon til NRK.

Tirsdag nådde «Oppdrag Nansen»-ekspedisjonen Nordpolen. Onsdag kveld var de tilbake i Longyearbyen på Svalbard, og torsdag fikk de møte kronprinsen og Kronprinsesse Mette Marit, som var på Svalbard i forbindelse med deres besøk på forskningsskipet «Lance».

– Det var veldig gøy å møte kronprinsparet, særlig når de ønsket å lære av oss, sier Johanne Jerijærvi.

Johannes i Oppdrag Nansen

Johannes i «Oppdrag Nansen» ble svært overrasket da han hørte de skulle få møte selveste Kronprinsparet.

Foto: Tora Lind Berg / NRK

«Oppdrag Nansen» har som mål å blant annet lære barn mer om klima og klimaforskning, og vekke de unges interesse for temaet.

Det var kronprinsparet selv som initierte møtet. Mye fordi Kronprinsen mener barnas stemme er viktig i den store klimadebatten.

– Barn har en egen troverdighet i klimaspørsmålene. Det er de som skal overta jorda, derfor er det særlig viktig å lytte til dem, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon var imponert over de unge polfarerne.

Foto: Tora Lind Berg / NRK

Som en del av oppdraget skal Nansen-barna ta med seg sin kunnskap og sine historier til klimatoppmøtet i Paris i desember. Kronprinsen tror barna kan ha slagkraft når de skal til den franske hovedstaden for å tale til de store politikerne.

– Barn og ungdom har slagkraft i denne debatten. De har en egen troverdighet, og ved å inkludere de unge blir debatten bredere og de gir et annet perspektiv til debatten, sier Kronprins Haakon.