NRK Meny
Normal

– Syklister vet for lite om trafikkreglene

Politioverbetjent i politiet, Hans Otto Salomonsen, mener mange glemmer trafikkreglene når de setter seg på sykkelen.

Påkjørt

En syklist ble påkjørt ved Tromsø lufthavn tirsdag. Her gjør politiet sine undersøkelser på stedet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Våren har for alvor gjort sitt inntog i Nord-Norge, og med det kommer syklistene ut fra vinterdvalen sin. det kan fort føre til flere skumle situasjoner på veiene.

– Det blir mer trafikk på veiene, en ting er alle barna som begynner å sykle og mangler kompetanse i trafikken, men også voksne syklister kan være med å skape uheldige situasjoner, sier politioverbetjent i Troms politidistrikt, Hans Otto Salomonsen til NRK.

Syklist påkjørt

Slik så sykkelen ut etter påkjørselen på tirsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tirsdag morgen kolliderte en taxi og en syklist ved Tromsø lufthavn. Ifølge innsatsleder på stedet, Ruben Voll, så ikke drosjesjåføren, som etter skiltingen på stedet har vikeplikt, syklisten som skulle krysse veien.

Syklisten ble sendt til legesjekk med lettere skader.

Salomonsen ønsker ikke å kommentere tirsdagens hendelse, men innrømmer at sammenstøt mellom biler og syklister er vanlig om sommeren.

– Hvem som har skylden varierer. Både bilister og syklister har et ansvar om å være varsom i trafikken, sier han.

Skal du ta ut sykkelen? Dette bør du sjekke før du legger ut på tur:

Sykkelbyen Tromsø tilbyr sykkelsjekk til byens innbyggere.

Chris Brynjulfsen forteller deg hva du bør sjekke på sykkelen din.

Egne trafikkregler

Det finnes egne trafikkregler for syklister. De sier blant annet at du kan ferdes på alle veier med sykkel, unntatt motorvei. Ferdes du på sykkel regnes du som kjørende, og du må da følge trafikkreglene, blant annet med tanke på vikeplikt.

– Når vi jobber ut mot skoler og andre institusjoner minner vi dem på at trafikk er samspill, og en arena for alle. Det handler om å være aktsom og hensynsfull. Gi tegn, prøv å få blikkontakt, sier Elsa Klemetsen, distriktsleder for Trygg Trafikk i Troms.

Hans Otto Salomonsen

Politioverbetjent i Troms politidistrikt, Hans Otto Salomonsen, mener altfor syklister er klar over reglene som gjelder i trafikken.

Foto: Petter Strøm / NRK

Hun mener likevel at syklistene har et spesielt ansvar.

– Det er de som er de mest sårbare, og må sørge for den beste beskyttelsen. Samtidig betyr ikke det at jeg synes bilistene bare skal ture frem i trafikken, sier Klemetsen.

Hans Otto Salomonsen i politiet mener trafikkreglene for syklister ikke er godt nok kommunisert til folket.

– I tillegg virker det av og til som at folk glemmer trafikkreglene når de setter seg på sykkelen, sier han.

Din plikt å være opplyst

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Vegtrafikkloven § 3

Verken Klemetsen eller Salomonsen har noen konkrete tanker om hvordan trafikkreglene for syklister kan komme tydeligere ut til folket

– Syklistene og bilistene må bare være bevisste på hvilke rettigheter de har i trafikken, sier Salomonsen i politiet.

– Det enkleste er å huske paragraf tre i veitrafikkloven. Er man usikker må man søke etter informasjonen. Som syklist regnes man jo som kjørende, og da er man forpliktet å sette seg inn i de reglene som gjelder, sier Elsa Klemetsen.