NRK Meny
Normal

Kritisk til regjeringens satsing i nord

Samtidig som statsministeren la fram sin nordområdesatsingen, kom kritikerne på banen. – Ingen retning, sier Aps Helga Pedersen.

Miljøkritikerne

De Grønnes Rasmus Hansson, fagrådgiver i Bellona, Silje Lundberg og Arbeiderpartiets Helga Pedersen er kritisk til innholdet i nordområdepolitikken til regjeringen.

Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD-NTB/SCANPIX / JO STRAUBE/ GRØTT, VEGARD / NTB SCANPIX

Statsministere Erna Solberg la i sin presentasjon vekt på at regionen i nord kommer til å være en drivkraft for den økonomiske utviklingen i Norge framover. Hun la vekt på fem satsingsområder i nord: Internasjonalt samarbeid, næringsliv, kunnskap, infrastruktur og miljøvern, og sikkerhet og beredskap.

I et intervju med NRK etter pressekonferansen fortalte utenriksminister Børge Brende at regjeringen ønsker å bevilge 150 millioner kroner i forslaget til 2015-budsjettet, for å få forene forskningsmiljøene og næringslivet.

Mens statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i Hammerfest, tikket det inn flere reaksjoner fra kritikerne til regjeringens nordområdepolitikk.

Først ute med kritikk var Bellona som mener at rapporten inneholder lite ny politikk som kan bringe nye midler til Nord-Norge.

– Den er i stor grad en oppsummering av dagens tilstand og prosjekter som allerede er igangsatt, oppsummerer fagrådgiver i Bellona, Silje Lundberg.

Erna Solberg og Børge Brende om Nordområderapport

Erna Solberg la i dag fram sin nordområdesatsning i Hammerfest. Se hele presentasjonen her.

– Keiserinnens nye, grønne klær

Nestemann på lista var De Grønnes Rasmus Hansson, som skriver i en pressemelding at de mener rapporten står i kontrast til forrige lørdags uttalelser om at oljealderen er på hell.

Dette er historien om keiserinnens nye, grønne klær, mener han.

– Statsministerens festtale om grønn omstilling er uten innhold all den tid regjeringa legger opp til å videreføre milliardsubsidier til fossilt næringsliv.

– Ingen klar retning

Siste pressemelding NRK fikk under presentasjonen var fra Arbeiderpartiets Helga Pedersen.

– Mange av disse satsingene er langsiktige og krever aktiv oppfølging. Rapporten som ble lagt frem i dag angir ikke en klar retning for den norske satsingen i nord, i Norge og i Arktis. Det er ikke tegn til tydelige ambisjoner der regjeringen forplikter seg til investeringer og initiativer i forhold, skriver Pedersen.

Ketil Holmgren

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende får en omvisning av sjef på Polarbase, Ketil Holmgren.

Foto: Jan Harald Tomassen