Kritisk til redningssentralen

De etterlatte vil ha gransking av Hovedredningssentralen etter at en fisker fra Oldervik omkom ved Sørøya.

Letaksjon
Foto: Anne Olsen-Ryum

- Vi ønsker en grundig og uavhengig vurdering av hva som skjedde etter forliset. Vi vil vite hvordan redningsaksjonen ble organisert, og de beskjeder som ble gitt. Derfor vurderer vi en politianmeldelse.

Det sier Karl Hansen, som er søskenbarn til den omkomne.

Forsvant for to uker siden

Det var for to uker siden at fiskebåten forliste, og en fisker fra Oldervik i Tromsø kommune omkom. Et 30-talls frivillige fra hjembygda til mannen var også med i letinga, i tillegg til mange båter. Den omkomne ble funnet av en miniubåt for noen dager siden.

Helikopter i Hammerfest

- Det er flere ting vi ønsker nærmere gransking av. Hvorfor ble ikke helikopteret som sto i Hammerfest satt inn i leteaksjonen? Vi ønsker også å få belyst meldingene som ble gitt via kystradioen i Vardø. Hensikten med dette er å gå gjennomgått alt, slik at det kan dras lærdom av erfaringene, sier Hansen.

- Ingen feil

Etter aksjonen har Hovedredningssentralen selv gått gjennom det som skjedde, og har konkludert med at ikke ble gjort noen feil. Denne rapporten, som også er laget i samarbeid med politimesteren i Bodø, er nå oversendt til Justisdepartementet. Karl Hansen reagerer på dette

 - Her har vi "bukken og havresekken". HRS evaluerer seg selv. Når ting skjer på land kommer Arbeidstilsynet inn og foretar en uhildet gransking, sier han.

 Leder ved Hovedredningssentralen i Bodø, Anne Holm Gundersen, har ingen kommentar til at det vurderes politianmeldelse mot dem.

Forstår fortvilelsen

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, forstår fortvilelsen til de etterlatte.

- Jeg skjønner at de er fortvilte, men ønsker ikke å kommentere at de vurderer en politianmeldelse.

  Les rapporten til Hovedredningssentralen