Hopp til innhold

– Reindrifta kan ikke redde vidda

Reinen er ikke på Finnmarksvidda om sommeren. Og om vinteren spiser den lav.

Reinflytting

Om sommeren flytter reinen til sommerbeite på kysten, og vil ikke være med og forhindre gjengroing av Finnmarksvidda.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

– Forskningen tar feil når de hevder at reindrifta i Finnmark kan redde vidda fra å gro igjen, sier leder i Norske Reindriftsamers Landsforening (NRL), Nils Henrik Sara.

Forskningsprosjektet «Økosystem Finnmark» er gjort ved universitetet i Tromsø, og Nils Henrik Sara er kritisk til mye av det forskerne er kommet fram til.

Verken eller

– Nå vet jeg jo ikke alt de har forsket, men av det som er publisert så vil jeg jo si at det er sånn midt på treet. Det er verken fugl eller fisk. Men det er jo forskning det også, sier Nils Henrik Sara, leder i Norske Reindriftssamers Landsforening.

– Mener du de ikke har gjort et grundig nok arbeid?
– Ja, slik jeg ser det, og av de rapportene jeg har lest. Så synes jeg de har et forbedringspotensiale, sier Sara.

Vil hindre gjengroing

Det Sara reagerer spesielt på er at forskerne har funnet ut at det høye reintallet i Finnmark kan redde vidda fra å gro igjen i framtida.
Professor Rolf Anker Ims har ledet forskningsprosjektet.

– Nå når klimaet blir varmere i nordområdene, kommer tundra og fjell til å gro igjen. Så der har altså reindrift og rein en viktig funksjon i å forhindre en gjengroing av tundraen, sier Rolf Anker Ims.


– Når forskerne endelig kommer med noe positivt om reindriftsnæringen, så tar de fullstendig feil. Men dessverre, reinen vil nok ikke være noe behjelpelig. Den befinner seg jo ikke her i vekstperioden til småkrattet. Vi har ikke rein på Finnmarksvidda om sommerhalvåret når veksttida er. Vi er jo bare her om vinteren, sier Sara.

Reinen spiser lav om vinteren, og Sara mener forskeren tar feil.

Rett i noe

Men Sara gir forskningen rett på et punkt, nemlig at det ikke er belegg for å hevde at høye reintallet fører til varige skader på beitene. Noen år etter at områder har vært helt nedbeitet, har det igjen begynt å gro.

– Det er jeg fullstendig enig med ham i. Vi har jo eksempler på Finnmarksvidda, der det har vært ekstremt mye lavplukking i enkelte områder. Og nå ser vi at det har begynt å gro nytt lavdekke. Så det tar ikke så lang tid som forskerne tidligere har spådd!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark