NRK Meny
Normal

Kritisk til færre abortnemnder

Det finnes ingen gode grunner til for å redusere antall abortnemnder, mener overlege.

Hans Krogstad

Seksjonsoverlege ved føde- og gynekologisk avdeling i Harstad, Hans Krogstad, er svært kritisk til et forslag om å halvere antall abortnemnder i Nord-Norge.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Seksjonsoverlege ved føde- og gynekologisk avdeling i Harstad, Hans Krogstad, er svært kritisk til et forslag om å halvere antall abortnemnder.

Av ulike grunner er det ikke alle barn som kan bæres fram, og etter 12. uke må en abort vurderes av en abortnemnd, noe hvert sykehus har i dag. Nå har en ekspertgruppe, på vegne av helsedepartementet, foreslått og halvere antall nemnder fra dagens 34 til 17.

Alle må til Tromsø

Hvis det skulle skje, vil alle senaborter for Nord-Norge, bli utført i Tromsø. Hans Krogstad mener det vil føre til større belastning for kvinnene det gjelder.

– Jeg syns det ordningen vi har i dag er bra, sier han. Kvinnene får den behandlingen de skal uten at de må reise så langt. Det vil være uholdbart hvis en kvinne skal måtte reise fra Kirkenes eller Brønnøysund til Tromsø, bare for et slikt inngrep, sier han.

Færre saker

En av begrunnelse for forslaget om en reduksjon av abortnemnder, har sammenheng med antall saker, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Karlsen i Helsedirektoratet.

Hun mener at flere saker på hver abortnemnd vil øke kvaliteten på behandlingen. Det er ikke avdelingsoverlegen i Harstad med på.

– Abort blir utført medisinsk og kan ikke sammenlignes med det arbeidet for eksempelen kirurg har, som må operere jevnlig for å opprettholde rutinen, sier Hans Krogstad.