NRK Meny
Normal

Krimforfatter mener Vålnes-drapet overgår fantasien

– Jeg tror få krimforfattere hadde kommet på en slik historie som forsvinningen og drapssaken Per Vålnes. Det mener krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet, Jørn Lier Horst.

Jørn Lier Horst

Kriminalforfatter Jørn Lier Horst sier at politiet ikke kan la være å søke etter Vålnes under gjestestua. Det er flinke og erfarne folk som nå etterforsker drapet, sier han.

Foto: NRK

Horst har jaktet både på ekte og oppdiktede drapsmenn.

– Vålnes-saken vil få en helt spesiell plass i norsk krimhistorie, sier den prisbelønte krimforfatteren, som for et år siden ga seg etter 19 år i politiet.


Fra sin skrivestue på festningen i Stavern i Vestfold, følger han drapssaken i Troms nøye. Ute blåser det. Fjorden utenfor festningen går skumhvit. Regnet kommer vannrett gjennom luften og pisker mot alt som står i veien, ikke ulikt innledningen på boka "Jakthundene", som han fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen for i 2012.

Media og politiet

I boka forteller han hvordan media og politiet jobber med drapssaker. Forfatteren mener journalisters oppgave er å være kritisk, også til politiet. Jørn Lier Horst ofrer et par timer av søndagen for å møte NRK Nordnytt og snakke om Vålnes-saken.

Her bodde Per Vålnes

Her på gården ved Storsteinnes bodde Per Vålnes før han, ifølge politiet, ble drept.

Foto: NRK

– Tre personer har vært varetektsfengslet, det vil si at retten har funnet at det er sannsynlighetsovervekt for at noe har skjedd med Per Vålnes, og at disse personene står bak, sier Horst.

Per Vålnes bodde flere år på Ål i Hallingdal, før han flyttet til Balsfjord i Troms med samboeren. Hun er nå en av tre som er siktet for drapet på Vålnes. De to andre er kvinnens nye kjæreste og en kamerat.

Les også: Nytt søk etter Per Vålnes kan koste 20 millioner

Les også: Får gjøre nye søk etter Vålnes under gulvet til Vollan Gjestestue

Drept på 50-årsdagen?


Politiet mener Per Vålnes ble tatt av dage i forbindelse med sin egen 50-årsdag for tre år siden. At han ble meldt savnet og bilen hensatt i Lavangsdalen, mener politiet var iscenesatt for å skjule at han var drept.

– To personer som er med på ugjerningen er en for mye for å holde noe skjult. At det her er tre som ikke lenger forklarer seg til politiet er spesielt, sier den tidligere etterforskningslederen ved Larvik-politiet.

Politiet i Troms har brukt undercover-agenter i forsøk på å få noen av de siktede til å røpe seg.

Saken fortsetter under videoen.

Per Vålnes-saken vil få en helt spesiell plass i norsk krim-historie. Det mener krimforfatter Jørn Lier Horst. 
Fra sin skrivestue i Stavern følger han drapssaken i Troms nøye. 
I morgen graver politiet videre etter den antatt drepte to-barnsfaren.

Egen plass i rettshistorien


– Også det gjør denne saken spesiell og gjør at den får sin plass i norsk kriminalhistorie. Det er sjelden at undercover-agenter brukes i drapssaker, men det er gjort i denne saken, sier Horst.

Politiet har flere tips som sier at Per Vålnes ligger skjult under bakken på Vollan Gjestestue i Balsfjord. i morgen onsdag starter gravingen i håp om å finne ham. Forsøket med georadar fungerte ikke godt nok.

– Der kan Per Vålnes være gjemt. Og hvis man ikke undersøkte bakken under gjestestua, ville det være rykter som ville leve i flere tiår framover, mener Horst.

Førstestatsadvokat Lars Fause

Vålnes-saken kommer til å oppta politiet til vi får alle svar på bordet, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Foto: NRK

Skal ha svar


Førstestatsadvokat Lars Fause er øverste påtalemyndighet i Troms. Han og politiet har drøftet saken med riksadvokat Tor-Aksel Busch.

De er blitt enige om å etterforske videre og ta ut sandmassene under overnattingsstedet i Nordkjosbotn, der tips går ut på at Vålnes kan være gjemt ettersom det ble foretatt graving og utbygging da 50-åringen forsvant.


Hans samboer og en til av de siktede jobbet ved gjestestua da Vålnes ble borte.

– Denne saken vil leve videre, både hos påtalemyndighet, politiet og media helt til alle svar er funnet, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

I skrivestua på festningen i Stavern er det flere hyllemeter med krimbøker som Jørn Lier Horst har skrevet. Noen av dem er oversatt til flere utenlandske språk.

– Jeg tjener ikke så mye på de utenlandske utgivelsene, sier han.

Tenker i søvnløse netter

På en knagg henger den svarte uniformslua med politimerket på og ned langs bokhylla henger polititape, som et minne om årene i etaten.

Politiet søker etter Per Vålnes

At politiet ikke klarer å finne svarene er vondt å bære på for politifolkene. Dette tar de med seg inn i søvnløse netter, sier Jørn Lier Horst.

Foto: NRK

– Hvordan tror du politiet i Troms tenker om den uløste krimgåten?
– I saker hvor man ikke får svar, tar man gjerne saken med seg inn i søvnløse netter, hvor man går gjennom med finsikt. Og den uvissheten er nok vond å bære på, sier Jørn Lier Horst.