– Tok med familien til Syria med viten og vilje

Aktor krever at den norsk-syriske mannen som står tiltalt i Senja tingrett for å ha bortført sin norske familie til Syria, dømmes til fengsel i to år.

Aktor mener tiltalte i den såkalte Syria-saka bør dømmes til to års fengsel. Hun mener mannens forklaring er lite troverdig.
Forsvareren ber om frifinnelse, og mener mye er uklart i den spesielle saken.

SE VIDEO: Aktor i Senja tingrett krever at den norsk-syriske mannen som er tiltalt for bortføring får to års fengsel. Foto: Arild Moe

Aktor Marie Lygre mener tiltaltes forklaring er svært lite troverdig, og at det ikke holder for at han skal kunne frifinnes for frihetsberøvelse.

Mannen skal i august 2014 ha tatt med sin kone og fem barn til Syria mot deres vilje, men han nekter straffskyld i saken.

Lygre mener tiltalte har løyet om hendelsene i Syria.

– Så detaljert som han har forklart seg her, skurrer det veldig dersom det stemmer at han stolte blindt på alle de traff i Tyrkia. At han ikke stilte spørsmål selv om planene ble endret hele tiden, sa aktor under sin sluttprosedyre i Senja tingrett.

– Gjort med viten og vilje

Bortført til Syria

Bistandsadvokat Tone Norderval og aktor Marie Lygre (til høyre) er overbevist om at tiltalte har bortført familien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Lygre legger også vekt på at tiltalte ikke kontaktet moren eller andre i familien for å sjekke at moren faktisk var på vei til Tyrkia.

Hun legger vekt på den første SMS-en fornærmede Ruth Johanne Johansen sendte fra Syria, der det står at familien ble lurt inn i det krigsherjede landet.

– Med viten og vilje har han tatt familien til Syria, mener Lygre.

Aktor påpekte at tiltalte har påført familien store lidelser, og at han var klar over at et opphold i Syria ville være dramatisk for kona og de fem barn deres.

Derfor la hun ned påstand om at tiltalte dømmes til fengsel i to år.

Thomas Randby, den tiltaltes forsvarer, la ned påstand om frifinnelse. Han er kritisk til etterforskningen i saken.

– Det er så mye uklarheter rundt hva som skjedde i Tyrkia og ved overgangen til Syria at det ikke er grunnlag for å si noe sikkert – heller ikke å domfelle, sier han.

Randby mener det er et poeng at PSTs sikkerhetstjeneste ikke har en rolle i saken. Han mener det viser at tiltalte ikke er IS-sympatisør. Aktor Lygre vet ikke hva hun tror om det.

– Det vet jeg ikke av den enkle grunn at jeg ikke har kjennskap til PSTs arbeid.

– Finnes ikke liknende sak

Lygre sier det har vært umulig å finne en liknende sak i rettssystemet.

– Derfor har jeg tatt utgangspunkt i rettspraksisen som finnes i helt andre type saker, og trukket litt fra og plusset litt på – alt etter omstendighetene i denne saken. Jeg krever to års fengsel på grunn av den dramatiske situasjonen de fornærmede befant seg i da de var fratatt friheten sin i Syria, sier Lygre.