NRK Meny
Normal

Krever svar om forsvarskutt: – Ligner lite på nordområdesatsing

Fylkesrådsleder og leder i Nordnorsk Råd, Cecilie Myrseth (Ap) mener forsvarskuttene er dramatiske og at det ligner lite på nordområdesatsing.

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth sier at lekkasjene ikke gir oversikten over helheten, men at det ser dramatisk ut.

Foto: Marius Fiskum / Pressebilde

– Dette er dramatiske forslag for Nord-Norge, men samtidig har vi ikke oversikt over helheten i planen enda. Vi krever at ministeren legger frem kortene sine og viser oss planen slik at vi kan diskutere på like vilkår, sier Myrseth til NRK.

Onsdag kveld kom Dagens Næringsliv med nyheten om at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) foreslår å kutte 1500 stillinger i Forsvaret og legge ned ni militærbaser.

Hæren vil trolig bli hardest rammet. 2. bataljon ved Skjold med rundt 120 ansatte skal legges ned. Kystjegerkommandoen i Sjøforsvaret skal bort, og det samme skal Sjøheimevernet.

Det foreslås i planene å legge ned basene Trondenes, Harstad Syd, Åsegarden, Setnesmoen, Kjeller, Andøya, Kjevik, Nærøysund og Grunden 22.

Vakt ved 2. bataljon på Skjold

LEGGES NED: 2. bataljon ved Skjold med rundt 120 ansatte skal legges ned.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Kuttene rammer Nord-Norge hardest

Fylkesrådsleder i Troms og leder i Nordnorsk Råd, Cecilie Myrseth mener vi ikke kan vente lengre på hele planen.

– Ansatte, fylker og kommuner sitter og venter. Hun har allerede brukt et halvt år lengre enn andre forsvarsministre har.

Den endelige planen for Forsvaret sendes ikke til Stortinget før i midten av juni, men skal ha fått tilslutning i regjeringen.

Nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund.

Nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund.

Foto: Kristian Espenes / NORSK OFFISERSFORBUND

Torbjørn Bongo, nestleder i Norges Offisersforbund, mener kuttforslagene vil svekke Norges forsvarsevne og at Nord-Norge blir hardest rammet.

– I hvert fall når vi ser på de operative avdelingene. Kutt i Hæren, kutt i Kystjegerkommandoen, kutt i Heimevernet og Sjøheimevernet og kutt på Kystvakta treffer Nord-Norge spesielt.

– Vi kan ikke akseptere dette

Cecilie Myrseth er helt enig med Offisersforbundet.

– Nord-Norge har minst andel av Forsvaret i utgangspunktet, at man da skal rammes hardest i tillegg kan vi ikke akseptere.

Torsdag morgen skal det holdes møte med forsvarsordførerne.

– Vi er på og har møte allerede nå på morgenen, og kommer til å følge dette nøye. Vi vil kreve at alle kortene kommer på bordet nå slik at vi kan få delta og se helheten i forslagene fra regjeringen.