NRK Meny
Normal

Krever ni års fengsel for drapsforsøk

I rettssaken mot den tyrkiske mannen som knivstakk kjæresten sin i Harstad, la aktor ned påstand om ni års fengsel.

Stangnes

Kvinnen ble påført livstruende skader under episoden på Stangnes i Harstad i desember 2015.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Tiltalte bør straffes strengt. Det vi står overfor en illegalt hitkommet gjerningsmann, sa aktor Geir Fornebo i sin prosedyre i Trondenes tingrett onsdag.

Det var på kvelden 7. desember i fjor i Stangnes i Harstad at tiltalte skal ha slått kvinnen én eller flere ganger i hodet og deretter stukket eller skåret henne i halsen med en kniv. Dette førte til at kvinnen, som opprinnelig er fra Iran, fikk et dyptgående 10–12 centimeter langt kutt i halsen, og hun mistet mye blod.

– Tiltalte har skadet kvinnen med kniv. Det er uomtvistelig. Tiltalte har tatt seg et eierskap til en kvinne, sa Fornebo.

Aktor er ikke sikker på at tiltalte ikke husker det som skjedde.

– Både sønnen og kvinnen opplever at tiltalte vil henne til livs.

– Potensielt dødelig skade

Påtalemyndigheten viser til sakkyndiges erklæring om at det ikke har kommet fram at tiltalte har hatt noen svekket evne til å vurdere situasjonen.

– Handlemåten synes å være et svar på det som skjer, at fornærmede ikke ville ha noe med ham å gjøre. Han reagerer forståelig følelsesmessig, men går altfor lang med bruk av kniven og gjør det fatale.

– Skaden hun var påført var potensielt dødelig. Det er ingen tvil om gjerningsmann. Han skal dømmes etter den nye straffelovene (2015) paragraf 275 for å ha forsøkt å drepe en annen. Han må ha forstått at det lå en dødsfølge av det han gjort. Han slo henne først. Uansett hvilken kniv som er blitt brukt er skaden påført kvinnen av tiltalte. Tiltalte har også sagt at han «skulle drepe henne ved å ta halsen». Dermed er vi inne i forsett, det er en overveid handling, der tiltalte har hatt tid til å tenke gjennom handlingen før han gjorde det. Det er ikke en handling i affekt. Det er grunn til å spørre om han hadde til hensikt å fullføre verket på utsiden av huset. Han hadde kniven med seg ut til stedet der kvinnen lå skadet, sa aktor.

Etter den nye straffeloven av 2015 skal forsøk på drap dømmes mildere enn tidligere. Tidligere ble dette kalt for overlegg.

– Skjerpende er at han ikke bidro til førstehjelp. Formildende er ikke at han har hatt en politisk fortid med påfølgende fengsling og tortur. Han har sittet til sammen 10 år i fengsel i Tyrkia og Irak. Ei heller hennes provokasjoner. Det kan kun bidra til en forklaring av handlingene, men det er ingen unnskyldning. Hans etniske bakgrunn er heller ingen formildende grunn. Tiltalte bør dømmes til 9 års fengsel, sa aktor.

Vil ikke ha erstatning

Bistandsadvokat Roar Edvardsen ba retten tilkjenne kvinnen en oppreisningserstatning på 200 000 kroner.

– Skadene hun er påført er slik at hun har måttet slutte å jobbe. Stikkskaden har skadet muskler i armen. De psykologiske skadene er godt beskrevet av psykologen, med den vekslende tilnærminga til tiltalte. En blanding av redsel og et ønske om å fortsette et liv med ham. Hun er alvorlig traumatisert og trenger behandling over lang tid, over år, sa Edvardsen i Trondenes tingrett.

Til slutt i saken fikk den fornærmede kvinnen mulighet til å komme med en sluttkommentar.

– Jeg ønsker at tiltalte blir frifunnet. Det hele er veldig tungt for meg. Jeg ønsker ingen erstatning. Send ham tilbake til Tyrkia, så kan vi glemme denne saken, sa hun.

Rettens administrator sa at han dermed måtte annullere kravet om erstatning. Bistandsadvokat, Roar Edvardsen, ba retten om fem minutters pause slik at han fikk konsultere sin klient.

Kvinnen kom inn igjen og ba via sin bistandsadvokat om at det ikke kreves erstatning.

– Var ikke planlagt

Tiltalte sa i sin sluttmerknad til retten at han ikke hadde planlagt å drepe kvinnen.

– Jeg ser ikke på henne som min eiendom, slik aktor har sagt. Jeg har kjempe mot dette kvinnesynet siden jeg var 18 år gammel. Jeg vil også understreke at dette ikke var planlagt. Det skjedde spontant. Jeg fastholder det jeg har sagt i retten.

Dom i saken faller i løpet av 14 dager.