NRK Meny
Normal

Krever bedre forsvar i nord

Forsvaret må styrkes i nordområdene, mener Forsvarspolitisk utvalg.

HV-soldater på øvelse
Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

Forsvarspolitisk utvalg la i formiddag fram sin innstilling til Forsvarsdepartementet. Der går de inn for å styrke innsatsen i nordområdene betraktelig.

- Alene i nord

Ordføreren i Andenes , Jonny Solsvik, har vært medlem i utvalget, og han begrunner nordområdesatsinga slik:

- Det er et område hvor vi har behov for å sikre suverentet og vi er ganske så alene om hvordan ressursene der skal forvaltes. Derfor vil nordområdene og oppgavene der være en av de viktigste oppgavene for Forsvaret fremover, sier Solsvik.

Mer penger

Utvalget vil også gi Forsvaret mer penger, en milliard kroner mer å rutte med. Men den eventuelle milliarden må brukes riktig, understreker Solsvik.

- Det verste som kan skje er dette økonomiske løftet vi foreslår, brukes til å unngå å gjøre de endringer som er nødvendige. Derfor må vi ikke starte med en lokaliseringsdebatt, men en forsvarsdebatt, sier Solsvik.

Utvalget er oppnevnt ar Regjeringa for å komme med råd og innspill i arbeiodet med langtidsplanen for Forsvaret. Utvalget består av politikere fra alle partiene på Stortinget og folk fra ulike kompetansemiljøer.

Mellomfornøyd

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker fra Høyre i Troms er glad for at utvalget foreslår en ekstra milliard kroner til Forsvaret, men er likevel ikke helt fornøyd.

- Jeg oppfatter at pilen peker mot et tydelig tilstedeværende forsvar i nord. Men jeg er redd for at man fortsatt har store amisjoner som man ikke vil finansiere. Jeg er bekymra for at man ønsker et forsvar på papiret som man ikke er politisk villig til å finansiere, sier Aspaker.