NRK Meny
Normal

Krever 50 millioner

Fylkestinget nekter å rydde opp statens etterslep på den dårlige veistandarden i finnmark. Nå krever de 50 millioner kroner ekstra.

Runar Sjåstad
Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Et enstemmig fylkesting vedtok torsdag at veiene som Finnmark overtok fra staten er i så dårlig forfatning at samferdselsmidlene fra regjeringen i statsbudsjettet ikke er nok.

Staten har overlatt opprustninga av 800 kilometer vei til Finnmark fylkeskommune, og i forrige uke kom det fram at 25 av disse veistrekningene er i kritisk dårlig stand.

– Dette godtar vi ikke, sier fylkesordfører Runar Sjåstad, som krever 50 millioner kroner ekstra på neste års statsbudsjett til å fikse veiene.

Statens etterslep

Sjåstad mener fylkeskommunen har for alt for lite penger i forhold å ruste opp veiene, og liker dårlig at staten har dyttet opprydningsarbeidet over på dem.

– Vi synes det er grovt urettferdig å få overført ansvar for forfatningen av veiene, når vi må omprioritere andre vedtatte prosjekt for å dekke inn etterslepet som staten har opparbeidet, sier han.

Rapport slakter veiene

Fylkestinget har vært klar på at veiene som skulle overføres fra staten måtte settes i god stand før overdragelsen. En nylig utarbeidet rapport i fra Statens vegvesen viser derimot at flere av veistrekningene er i så dårlig stand at de står i fare for å stenges.

– Rapporten beskriver konkret standarden på veiene, og da forventer jeg at staten ser på bevillingene, og forhåpentligvis kommer opp med noe mer penger, sier fylkesordfører Sjåstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.