Krever 21 års forvaring for mann som drepte to i Tromsø

– Denne mannen er farligere enn noen gang, sa aktor. Han ber om 21 års forvaring for mannen som er kjent skyldig for å ha tatt livet av sine to naboer på Kvaløya i 2014.

Krimteknikere på Kvaløysletta i Tromsø

Her er krimteknikere i den kommunale boligen på Kvaløysletta i Tromsø september 2014.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Dette er samme påstand som da mannen ble dømt til i Nord-Troms tingrett. Mannen anket da han hevder seg uskyldig dømt.

Mandag 5. september startet ankesaken i Hålogaland lagmannsrett. Bare dager etter ankesaken startet, forlot 50-åringen rettsalen. Han forlot midt i ankesaken da han mente han var forgiftet av politiet.

Først onsdag når straffutmålingen skal prosederes har den dømte møtt opp igjen.

Les alt om drapene på Kvaløya:

Laster innhold, vennligst vent..

Aktor Lars Fause mener den tiltalte 50-åringen planla drapet på Hermod Magne Steinsund, som ble funnet drept i et kommunalt boligkompleks på Kvaløysletta i Tromsø september 2014.

Det begrunner Fause i vitneobservasjoner. Der man ser tiltalte forlate sin egen leilighet og da skal han være ikledd et våpenhylster og en karnevalsmaske.

– Da har tiltalte hatt god tid på seg til å tenke gjennom det han er i ferd med å gjøre, begge drapene fremstår også som fullstending umotiverte, sa aktor.

Kripos har funnet tennsatspartikler på både våpenhylsteret og maskene. Det betyr, ifølge Kripos, at det har vært avfyrt våpen i nærheten av disse.

Maske funnet hos mannen tiltalt for Kvaløya-drapene

Dette er en av maskene politiet fant hjemme hos mannen som er tiltalt for to drap på Kvaløya.

Foto: Eskil Mehren/NRK

Den andre mannen som 50-åringen er kjent skyldig i å ha drept, Stein Håvard Larsen, er fortsatt ikke funnet til tross for store søk.

I tingretten ville ikke mannen avgi forklaring, men i ankesaken valgte tiltalte å forklare seg. Han hevder han ikke kjenner til de avdøde.

– Jeg kjenner igjen navnet, men kjenner ikke mannen på bildet, jeg ser for meg en annen mann til det navnet, sa tiltalte.

Han fikk også mulighet til å komme med en sluttreplikk da saken ble avsluttet.

– Er du meg du snakker til, sa drapsmannen.

– Ja svarte dommeren.

Jeg kan jo si det at årsaken til at jeg ikke var her har ikke vært at jeg ikke ville komme. Men jeg ble hindra i å ta med meg denne minnepennen. Den har jeg hatt med meg hver dag, men i går ble den holdt tilbake fra politiet. Det virker typisk. Når jeg har jobbet hele natta og laget noe advokaten skulle ha med så blir jeg sabotert. Jeg hører også at lagretten har kommet med sin innstilling i saken, at jeg skal dømmes, men det er helt opplagt at noen har planta liket, og at et lik er borte. Dette er rettshistorie. Dere får bare dømme og kondemnere.

Fant over 100 blodflekker

Statsadvokaten mener det er skjerpende at mannen som nå er dømt for to drap, der bare en er funnet, ikke har gitt noen forklaring på hvor Stein Håvard Larsen er gjemt.

– Han har på ingen måte bidratt til å forklare hvor den savna mannen er, sa Fause

Politiet har funnet over 100 blodflekker hjemme hos den tiltalte. Blodspor som stammer fra den savnede. I retten er det også fremlagt en rekke beviser som tyder på at tiltalte har gjort betydelige forsøk på å fjerne beviser hjemme hos seg selv. Hjemme hos mannen fant politiet at deler av teppegulvet var skåret ut, og gulvet har tydelige vaskespor.

I første rettsinstans førte daværende forsvarer Ann Turid Bugge enn rekke vitner som skulle belyse saken. Ett av vitnene forklarte at hun kunne påvise hvor den savnede var begravd. Det ble satt i gang ytterligere søk uten at han ble funnet.

Colt 1898

Det er denne antikke revolveren politiet mener er drapsvåpenet.

Foto: Politiet

.