NRK Meny
Normal

Krever 21 års forvaring for drapene på Kvaløya

Aktor ber om 21 års forvaring og en minstetid på 10 år for en mann som er tiltalt for to drap i 2014. Den ene av de drepte er fremdeles ikke funnet.

Pistol

Drapene på Hermod Magne Steinsund og Stein Håvard Larsen

– Jeg tror ikke jeg har vært borti en sak med så stort omfang av dokumentasjon som det er i denne saken.

Det sa aktor Lars Fause da han startet sin prosedyre i saken der en 50 år gammel mann er tiltalt for to drap. Kun den ene av de drepte er funnet.

Aktor mener drapet på Hermod Magne Steinsund var planlagt. I retten har aktor brukt mye tid på tiltaltes bevegelser kvelden 22. september. Isolert til et tidsrom på 11 minutter.

I 11 minutter var alarmen i tiltaltes leilighet slått av. Deretter ble den utløst, angivelig av tiltalte selv.

I dette tidsrommet mener påtalemyndigheten at 50-åringen gikk fra sin egen leilighet til leiligheten i motsatt ende av boligkomplekset der Hermod Magne Steinsund bodde. Flere vitner har i samme tidspunkt sett en mann med maske gå fra der Steinsund ble drept tilbake til der tiltalte bor.

Aktor mener at det som skjer i tidsrommet her beviser at den tiltalte har handlet forsettelig. Altså at drapet var planlagt.

Dette støttes også fra funn fra tiltaltes datamaskin. Der kom det frem at tiltalte har kjøpt ammunisjon på nettstedet QXL.

«Maskemannen»

– Saken er helt unikt godt dokumentert. Jeg tror ikke jeg har vært borti en sak med så stort omfang av dokumentasjon som det er i denne saken.

Aktoratet har også lagt frem dokumentasjon på at tiltalte rett etter dette tidspunktet tok buss fra Kvaløya. I tiltaltes pengebok er det funnet to busskort og en billett. Busskortet med penger på var ikke brukt.

I tillegg er det lagt frem telekommunikasjon som viser at tiltalte forsøkte å ta kontakt med den drepte rett før drapet.

Vi har i retten hørt flere vitner fortelle om denne maskemannen som ble sett luskende i buskene ved leiligheten til Steinsund. Masker som det er funnet tennsatspartikler på. I tillegg til tiltaltes DNA. I tillegg har vi sett at alarmen ble utløst av tiltalte selv, sa aktor Lars Fause.

Fant klær med kulehull

Første gang kriminalteknikerne var hjemme hos den tiltalte 50-åringen var de ikke klar over at dette også var et mulig sted for et annet drap. Han var da siktet for ett drap, drapet på Hermod Magne Steinsund.

Kort tid senere ble det klart at Stein Håvard Larsen var savnet og kriminalteknikerne fortsatte da med grundigere søk hjemme hos mannen som var siktet for det første drapet.

Da kriminalteknikerne fortsatte med nye søk i hjemmet hos den tiltalte mannen ble det funnet over 100 blodflekker som stammer fra den savnede Stein Håvard Larsen. I tillegg ble det funnet klær med to kulehull. DNA fra den savnede er også funnet på disse klærne som ble funnet hjemme hos 50-åringen.

Slik vil han felle mannen for drap uten lik

Siste sikre observasjon av Stein Håvard Larsen var tidlig i september. Til tross for omfattende søk er han fremdeles ikke funnet.

Hjemme hos den tiltalte er det funnet over 100 blodflekker som har samme DNA som Larsen.

– Så noe har skjedd her. Det forstår vi. Tiltalte har ikke bidratt til å forklare hva som har skjedd her. Det har han sin rett til, men han har dermed ikke kommet med noen forklaring på hva som har skjedd.

I retten er det vist bilder av leiligheten til den tiltalte 50 åringen. Her vises det at deler av gulvteppet er skåret ut. 2 biter ble funnet i mannens bod. I tillegg fant kriminalteknikerne et «vaskespor» Deler av gulvet var vasket så hardt at den øverste delen av gulvet var skadet. Påtalemyndigheten mener dermed at det er i stua til den tiltalte at Stein Håvard Larsen ble drept.

– Vi kan altså bevise at her har det vært stor aktivitet med å fjerne spor.

Aktor viste også til det store omfanget av kjøp av vaskemiddel som ble gjort av tiltalte i tiden rundt drapet.

– Nå begynner det å bli ubehagelig

– Jeg syns i alle fall dette er ubehagelig. Vi vet at avdøde hadde størrelse 42 i sko. Tiltalte har skostørrelse 45. Hjemme hos tiltalte er det funnet sko i størrelse 42 med DNA fra Stein Håvard Larsen. I tillegg er det hjemme hos tiltalte funnet en jakke og en fleecegenser som også stammer fra den savnede. Vi hørte tiltalte si her i retten at han aldri har sett denne jakken før.

Både jakken og fleecejakken har tre kulehull. Samt at det er funnet DNA fra den savnede.

Sluttsummen er altså at tiltalte har skutt Stein Håvard Larsen med to eller tre skudd i september 2014. Jeg skulle selvfølgelig hatt levningene av Larsen, men slik er det ikke. Hvorvidt det er tiltalte som ha fjerna liket av Stein Håvard Larsen har ikke betydning for saken, sa aktor.

Ber om 21 år

Aktor mener mannen må straffes med forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år. Tiltalte er tidligere domfelt for knivstikking, mordbrannforsøk og en rekke andre forhold. Noen så alvorlige at mannen ble idømt sikringsstraff.

Aktor mener det er skjerpende at tiltalte ikke har bidratt til å finne Stein Hårvard Larsen, og at han ikke har bidratt i etterforskningen.

Må frifinnes for begge drap

Mannens forsvarer Ann Turid Bugge sier at mannen må frifinnes for begge drapene. Hun viser til at ingen har hørt skudd. I tillegg etterlyste hun et motiv for drapene. Hun har krevd at saken må etterforskes grundigere, men har ikke fått medhold av dommerne i dette.