Kraftskandalen: Savner bevis for tap på 1,5 milliarder

– Vi må bare gjette oss frem til at Troms Kraft har tapt 1,5 milliarder kroner på Kraft & Kultur, sier advokat Olle Kullinger.

Boris Benulic
Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Rettssaken mot tidligere administrerende direktør i Kraft & Kultur, Boris Benulic, og tre andre tiltalte, går nå mot slutten i tingretten i Stockholm. Fremdeles nekter Benulic all straffskyld.

TK-ansatte i retten

I neste uke skal flere personer som hadde sentrale posisjoner i Troms Krafts datterselskap forklare seg. Det samme skal også tidligere konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei. Den tidligere styrelederen Odd Roger Enoksen er blitt frafalt som vitne.

Advokat Olle Kullinger sier at saken ikke har endret karakter etter aktors gjennomgang, avhør av de tiltalte og vitneforklaringer.

Beregning av tapene

Et sentral poeng er beregningene av tapet i Kraft & Kultur.

– Vi har etterlyst en oversikt over beregningene av beløpene som er omfattet av tiltalen. Vi har ikke fått sett noe av dette. Vi kan bare gjette oss til hva som er de virkelige beløpene.

– Var det bare en bløff at Troms Kraft tapte 1,5 milliarder kroner?

– Vi har ingen anelse om det. Når man påstår at man har tapt halvannen milliard kroner er det minste vi kan forlange er å få se alle dokumenter av beregningene som er gjort, og ikke bare presentere oss for en sluttregning, sier han.

Boris Benulic avviser straffskyld i saken. Her fra et intervju med NRK i 2012:

Den avgåtte toppsjefen i Troms Kraft - eide "Kraft & Kultur" innrømmer at han gjort feil, men han avviser at har gjort noe kriminelt.
Vi møtte i dag den hardt pressede Boris Benulic (benulisj) hjemme i Stockholm.

Usikre beregninger

Kullinger mener det beregnede tapet har svært mange usikkerhetsmomenter.

Advokaten stiller spørsmål ved påstanden om at Troms Kraft har tapt alt som er oppført som «påløpte, ikke fakturerte inntekter».

– Hvem har utført beregningene som Ekobrott bruker?

– Vi har hatt et vitne, Annicka Holmgren, som har gjort beregningene for Troms Kraft. Hun sier nå at hun bare har sett på tall hun har fått fra noen andre. Nå er det ingen som kan si noe om hva som er riktige beregninger, sier advokat Olle Kullinger.

Ekobrott vil ikke kommentere

Førstestatsadvokat Lennart Gollard i svenske Ekobrott har sagt at han ikke vil kommentere noe forhold rundt saken så lenge rettssaken pågår.

Men Gollard sa i sitt innledningsforedrag at Kraft & Kultur gjennom alle år hadde finansiert driften med stadig større lån og kreditter, som høsten 2011 var på til sammen 1,6 milliarder kroner.

Etter planen blir saken i tingretten i Stockholm tatt opp til doms 15. juni.