NRK Meny
Normal

Ny kraftlinje kan ramme kulturminner

Flere kulturminner fra 2. verdenskrig, den kalde krigen og samiske kulturminner rammes når ny kraftlinje fra Balsfjord til Hammerfest skal bygges.

Kraftlinjer

Illustrasjojnsbilde: Kraftlinje

Foto: Eva Sleire / NRK

Den valgte linjetrasen for den nye kraftlinja fra Balsfjord til Hammerfest i kommer konflikt med mange verneinteresser. Det sier Ellen Østgård, fylkeskultursjef i Troms:

– Hvis man skal følge den foreløpige planen så kan dette bli vanskelig. Men vi ønsker å komme i dialog med Statnett og se på alternative plasseringer av disse mastene, for å gjøre det best mulig med tanke på blant annet krigsminner, sier Østgård.

Den første undersøkelsen av traseen har gitt 379 kulturminnefunn.

Krigsminner i Nord-Troms

De fleste i Storfjord i Nord-Troms. Kraftlinjetraseen går rett gjennom de tyske forsvarslinjene fra andre verdenskrig, da de trakk seg tilbake fra Finnmark mot slutten av krigen.

Flere krigsfangeleire er i området. I tillegg vil den mer ukjente kalde krigens historie bli berørt.

Finnmark og Nord-Troms nord for den såkalte Frøylinja, skulle ofres om Sovjet skulle angripe. Forsvarverket må ikke gå tapt ved utbygging, sier Østgård.

– De er jo viktig, for den kalde krigen og krigens historie i Troms har nesten forsvunnet, mener hun.

Petroleumssatsning

Økt strømforbruk som følge av petroleumssatsinga i Barentshavet gjør at Statnett vil bygge en 37 mil lang kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest.

Linja kan også komme til å ødelegge andre til nå ukjente samiske kulturminner, sier Kjersti Skanke i sametingets kulturminneforvaltning:

– Det er veldig spennende funn for i en del av områdene her så har det ikke vært gjort så veldig mye kulturminneregistreringer tidligere, så det er ganske nytt det som kommer opp. At det er såpass mye er også veldig spennende, sier hun.

Skal ha møte

Kommunikasjonrådgiver i Statnett, Stig Gøran Hagen, sier at de vil ta hensyn så langt det lar seg gjøre.

– Det gjenstår å se, vi har avtalt et møte med Troms fylkeskommune 24. mai for å se på løsninger og masteplassering, sier Hagen.