NRK Meny
Normal

Kraftig skyts i tunnelkrangel

– Statens vegvesen har opptrådt avvisende, arrogant og uprofesjonelt i saken om heving av kontrakten om bygging av tunnelen i Sørkjosen, mener advokaten til den spanske entreprenøren som mistet jobben.

Esther Lindalen Rohde Garder

OSSAs advokat Esther Lindalen Rohde Garder i Nord-Troms tingrett.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Det var advokat Esther Lindalen Rohde Garder som sa dette i sin prosedyre i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Hun representerer det spanske entreprenørselskapet OSSA som ble fratatt kontrakten i Sørkjosen.

– Vegvesenet opptrådte som om de var en supermakt, sa hun.

Advokaten til vegvesenet, Per Gustav Lilleaasen, ville ikke kommentere påstandene fra motparten.

For dårlig framdrift

Det var i mars i fjor at den spanske entreprenøren ble sagt opp fra sin kontrakt med Statens vegvesen om å bygge E6 mellom Langslett og Sørkjosen i Nord-Troms. Statens vegvesen var ikke fornøyd med framdriften.

Det oppsto store problemer med utstyret som ble brukt. Det var også store språkproblemer. Personer i ledelsen for prosjektet ble skiftet ut. Prosjektet ble sterkt forsinket.

Oppsigelsen innebar at vegprosjektet er blitt forsinket med ett år. Prosjektet har en totalkostnad på 852 millioner kroner, og omfatter totalt 11 kilometer med veg og tunnel.

Det har hele tida vært stor uenighet mellom partene om denne saka.

– Men det er ingen problemer å erkjenne at OSSA hadde oppstartsproblemer. Men kontrakten ble altfor tidlig opphevet. Det som skjedde var urettmessig. Dersom Statens vegvesen får medhold i å heve kontrakten, vil det skape ny norsk rett, sa advokaten i retten.

Vakte oppsikt

OSSA er et stort spansk selskap som driver virksomhet i hele Europa. Oppsigelsen av kontrakten i Nord-Troms vakte oppsikt.

Den spanske ambassadøren skrev også brev til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og påsto at OSSA ble boikottet av norske myndigheter. Dette ble sterkt avvist.

OSSA har krevd rundt 390 millioner kroner i erstatning fra vegvesenet. Statens vegvesen har et motkrav på 90 millioner kroner mot OSSA.

I retten i seks uker

I seks uker har saka gått for Nord-Troms tingrett. Over 20 vitner er blitt avhørt. Alt som sies i retten er blitt tolket til spansk.

Representanter for entreprenøren i Spania har hele tida fulgt saka i tingretten.

Saksomkostningene vil beløpe seg til mange millioner kroner.

Onsdag blir saka tatt opp til doms.