NRK Meny
Normal

Kontrollutvalget krever svar etter varsling og underslag i Flyktningtjenesten

Kontrollutvalget i Tromsø kommune ber nå byrådsleder Øyvind Hilmarsen om å svare på hva som ble gjort med varslingene fra tidligere ansatte i Flyktningtjenesten i kommunen.

Flyktningtjenesten

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen i Tromsø må svare Kontrollutvalget på hvordan kommunen har behandlet varslene fra de ansatte i Flyktningtjenesten.

Kontrollutvalget holder nå på å granske Flyktningtjenesten i Tormsø hvor en tidligere ansatt har underslått rundt 4,5 millioner kroner. Mannen er siktet for grovt bedrageri og har erkjent forholdet.

Som NRK før har omtalt har flere tidligere ansatte i Flyktningtjenesten i Tromsø kommune sendt urobrev til ledelsen om det de mener er uregelmessigheter i drifta.

NRK har snakket med seks av de 13 tidligere ansatte. Samtlige har jobbet flere år i flyktningenheten i perioden 2001-2012, og alle sier til NRK at de følte seg tvunget til å slutte i jobbene sine etter å ha stilt spørsmål ved driften av flyktningkontoret. De sier de har sendt bekymringsmeldinger oppover i det kommunale systemet uten å nå frem.

Ber om redegjørelse

Leder i kontrollutvalget, Elisabeth Steen (Ap), sier hun nå vil ha svar fra byrådslederen om hva som ble gjort med uromeldingene.

– Vi ber særlig om at det redegjøres for hvordan de tidligere varslene fra de ansatte har blitt håndtert, samt om det er iverksett særlige tiltak for å opprettholde tjenestetilbudet i enheten under de pågående undersøkelsene, sier Steen til NRK etter tirsdagens møte.

Bekymringsmelding til Tromsø kommune

Her er bekymringsmeldingen som ble sendt byrådslederen og leder for Kontrollutvalget.

Foto: Petter Strøm / NRK

Samordner granskingen

Kontrollutvalget har satt svarfrist til 1. juni 2015.

– Vi holder nå på med forvaltningsrevisjon av Flyktningtjenesten. I tillegg vil vi samordne vårt arbeid med de interne undersøkelsene som Tromsø kommune nå gjør slik at vi ikke gjør dobbeltarbeid, sier hun.

Steen vil ikke kommentere hvor mange som nå jobber med å granske Flyktningtjenesten.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) sier han foreløpig ikke har mottatt denne henvendelsen fra Kontrollutvalget.

– Men jeg vil selvfølgelig svare når jeg mottar den, sier han til NRK.