NRK Meny
Normal

Konkurrerer om de beste ideene til sjømatnæringa

Fire ungdommer fra Nord-Troms videregående skole skal bryne seg mot landets mest kreative elever om å skape de beste løsningene på utfordringer som sjømatnæringa strir med.

Fylkesdeltakere Sjømatdagene

Disse elevene er kåret til Troms fylkes mest kreative elever. Nå skal de bryne seg mot fylkesvinnere fra hele landet. (F.v.:) Victoria Figenschou Mathiassen, Jøran Jenssen og Henriette Trætte. I tillegg deltar Miriam Lilleberg.

Foto: Beate Brostrøm

– Vi heier på elevene våre og håper de vil gjøre det skarpt i den nasjonale konkurransen, Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.

Denne høsten har elever fra videregående skoler i hele Troms deltatt på lokale oppfinnercamper for å finne løsninger på reelle problemstillinger som sjømatnæringa trenger å få løst.

Victoria Figenschou Mathiassen, Jøran Jenssen, Henriette Trætten og Miriam Lilleberg fra Nord-Troms videregående skole hadde de beste ideene og ble kåret til fylkesvinnere.

Nå deltar de i landsfinalen, som arrangeres som en del av Sjømatdagene 2017 fra 16.-18. januar.

Hemmelige oppgaver

Oppgavene ungdommene må løse, er foreløpig hemmelige. Men noen av spørsmålene de jobbet med i fylkesrunden var bruk av ny teknologi, miljøvennlighet og rekruttering til sjømatnæringen. Elevene får ett døgn på seg til å komme med sine løsninger.

Konkurransen arrangeres som en del av prosjektet Ringer av vann, som er et samarbeid mellom Nærings- og miljødepartementet, Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap. Ringer av vann har vært en stor satsing i skoleverket, blant annet som en følge av at den raske utviklingen i sjømatnæringen gjør at skolebøkene er utdaterte.

Anne Grethe Johansen

Heier på elevene sine: Daglig leder Anne Grete Johansen i Ungt Entreprenørskap Troms.

Foto: Ungt Entreprenørskap

– Sjømatproduksjon og opplevelsesbasert reiseliv, med sjømat som en del av opplevelsen, står for viktig verdiskaping og sysselsetter mange i fylket vårt. Det er de unge som skal utvikle næringen videre, sier Johansen.