Hopp til innhold

Konklusjon: Det andre barnedødsfallet skyldtes ikke hjernehinnebetennelse

Det andre barnedødsfallet i Lenvik skyldtes ikke smittsom hjernehinnebetennelse. – Mange foreldre har vært bekymra, sier kommuneoverlegen.

Finnsnes Helsesenter

Finnsnes helsesenter i Lenvik kommune mottok beskjeden om to barnedødsfall med få ukers mellomrom.

Foto: Arild Moe / NRK

Det viser analyser av prøver og obduksjonen.

I februar døde et barn i Lenvik kommune, og mistanken om smittsom hjernehinnebetennelse var stor. Derfor ble det satt i gang behandling med antibiotika og vaksinering av barnets nærmeste.

Noen uker senere døde et eldre barn i den samme skolekretsen. I midten av mars kom prøvesvarene som slo fast at det virkelig var meningokokkbakterien som forårsaket det første dødsfallet. Dermed ble det også satt i gang behandling av dem som hadde vært i kontakt med det andre barnet. Det ble også holdt informasjonsmøte på skolen, og sendt ut brev til foreldrene.

Men nå viser altså analyser av prøver og obduksjonen av barn nummer to som døde, at det ikke hadde smittsom hjernehinnebetennelse.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Lav risiko

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien sier at faren for flere tilfeller i Lenvik er liten.

– Meningokokksykdom opptrer oftest i enkelttilfeller. Folkehelseinstituttet sier at hvis det kommer flere tilfeller, kommer en tredel innen første døgn, den neste tredelen innen første uka, og når sju uker er gått, kommer den siste tredelen. Nå har det gått mer enn sju uker siden det første dødsfallet, og det betyr at sannsynligheten for nye tilfeller, er lav.

Mistanken om et utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse har vakt bekymring hos mange foreldre i Lenvik.

– Barnedødsfall er forferdelig trasig for alle. De fleste kjenner det i magen når slike tragiske hendelser skjer. Når det så blir sagt at det er mistanke om at en smittsom infeksjonssykdom kan være en fellesnevner, blir folk urolige og bekymra. Det merker vi med at folk tar kontakt og er engstelige, sier Hovda Lien.

Og sjøl om situasjonen nå er tilbake til normalen i Lenvik, må foreldre fortsatt være årvåkne ved infeksjonssykdommer, sier kommuneoverlegen.

– Dersom ungen får en alvorlig svekket allmenntilstand, nakkestivhet eller utslett som ikke lar seg avbleke, skal man ha lav terskel for å kontakte lege.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark