Kongens gamle skall i fjæra

Ingen kongekrabber kryper på Varangerfjordens bunn uten skall. Dette til tross for at hundrevis av tomme skall ligger i fjæra.

Foto: Rune Berg / NRK

I en klase på vel 20 meter ligger de tomme skallene.  Det er hundrevis av dem når NRKs reportere kommer til Krampenes, 15 kilometer fra Vadsø. Høyt oppe i fjæra ligger restene etter den delikate krabben.

Skallskifte

Med teorier om at krabbene har blitt skylt levende opp i fjærsteinene og blitt spist opp av lykkelige måser, banker NRK på døra hos Ivar Rushfeldt. Krampenesværingen tror derimot ikke krabbene har vært utsatt en trasig død. Tvert imot mener han at krabben har skiftet skall ute i sjøen og at det er de tomme skallene som har havnet på land.

 

Nakne konger?

Neste teori er at det nå må være mange krabber som mangler skall, siden det ligger så mange tomme i fjære på Krampenes, men det stemmer heller ikke, forteller forsker ved Havforskningsinstituttet, Jan Sundet.
- Kongekrabben skifter det ytre skjellettet ved jevne mellomrom. Grunnen er at den vokser ut av skallet. Men den blir ikke fri for skall under dette skiftet, for et nytt ligger under. Det betyr at det ikke kryper nakene kongekrabber på bunnen av Varangerfjorden, beroliger forsker Sundet.