Kongelig åpning av Finnmarksløpet

Får vi se kronprinsessen føre et hundespann?

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit. Her fra et tidligere, og mye omtalt, besøk i Finnmark.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hans Petter Dalby og Inger-Marie Haaland

Hans Petter Dalby, her sammen med fjorårets vinner av Finnmarksløpet; Inger-Marie Haaland.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Hennes Kongelige Høyhet Konprinsesse Mette Marit har takket ja til å åpne Finnmarksløpet 2010.

Og det passer jo godt med en kongelig åpning, med tanke på at dette er Finnmarksløp nummer 30. Nyheten ble naturligvis mottatt med stor bravur av gjengen bak løpet.

– Dette er kjempestort for oss, og jubelen sto i taket da vi fikk beskjeden. Vi har vært opptatt av en høytidelig ramme rundt åpningen, og har hatt en tradisjon med å ha selebriteter som står for dette, og dette blir jo lagt merke til, sier Hans Petter Dalby i Finnmarkløpet.

Dalby legger heller ikke skjul på at dette åpner opp for å få pressedekning av medier som vanligvis ikke ville dekket løpet.

Dalby om Mette-Marit

LYD: Hans Petter Dalby i Finnmarksløpet forteller om den store nyheten i NRK P1. Programleder er Bill Iversen.

Kanskje havner hun «bak spakene»

Etter åpningstalen vil Mette-Marit følge et hundespann under prologen opp til Sorrisniva. Og her kan vi få oss en liten overraskelse.

– Vi ser ikke bort fra at hun kanskje prøver å kjøre selv. Märta Louise, for eksempel, gjorde det i 2001. Det er opp til hver enkelt kjører om de tilbyr det, men dette er noe vi prøver å få til.

Knall og fall

I februar 2009 var kronprinsparet på besøk hos reindriftsutøvere i Kautokeino. Den gangen ble det kongelige paret transportert i hver sin slede trukket av et reinsdyr. Det gikk kanskje litt fort, og det hele endte i knall, fall og en løpetur for kronprinsen .

Denne gangen får vi tro det går litt bedre, selv om uhellet den gang ikke endte i annet enn et lattermidlt kronsprinspar.

Video nsps_upload_2009_2_5_19_8_17_128.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Husker du da kronprinsparet falt av sleden i Kautokeino? Episoden førte til latter både blant kongelige og vanlige folk. Her får du en reprise!

Finnmarksløpet starter i Alta, og går via fem kommuner til Kirkenes i øst, for løperne snur og vender tilbake til Alta for målgang. Med sine 1000 kilometer er dette Europas lengste sledehundeløp.

løpet starter 13. mars, og per i dag har 166 kjørere fra 18 nasjoner meldt sin ankomst.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.