Hopp til innhold

Kongekrabber undersøkes for miljøgifter

Studenter på undervisningstokt fanget store, voksne kongekrabber utafor Eidkjosen i Tromsø. Men noen jubel ble det ikke. Kongekrabben er ikke ønsket så langt sør som til Troms.

kongekrabbe

Fem studenter, fem kongekrabber.

Foto: privat

– Vi vet at kongekrabber har vært observert i Tromsø-området lenge. Så vi ble ikke så veldig overrasket da dykkere fortalte at de hadde sett kongekrabber da de plukket rydda søppel i Eidkjosen, forteller førsteamanuensis i arktisk og marin biologi, Camillan Svensen til NRK.

I fjor fant de kongekrabber i Ramfjorden.

Studentene er på kurset "Marin biodiveristet" der de skal lære om den varierte floraen og faunaen langs kysten av Troms. Fem store kongekrabber fant de i teinene som ble henta opp torsdag. Men de ble ikke særlig glade over fangsten.

– Kongekrabben er en invaderende art som er på svartelisten vest for Nordkapp, så helst hadde vi sett at krabbeteinene kom opp tomme, forklarer læreren deres, Svensen.

Hva som nå skal skje med de fem kongekrabbene, er usikkert. Området de ble fanga i, er muligens forurenset, for det er et industriområde for store skip.

Skal undersøker for miljøgifter

– De ligger i en fryser på universitetet, og det er mulig de vil bli undersøkt for miljøgifter, sier Svensen.

Søndag skal studentene ta opp nye teiner fra sjøen utafor Eidkjosen på Kvaløya i Tromsø.

Biologer frykter den svartelista arten etablerer seg lenger og lenger sør - også takket være god "hjelp" fra oss mennesker. Den er i følge miljøstatus.no observert langs hele kysten sørover til Kristiansund.

Biolog Anna du Pont Andersen i SALT hevdet i en sak i NRK i fjor at det er flere måter krabben kan forflytte seg på.

Ballastvann eller med vilje

– De kan ha blitt fraktet i ballastvann fra fartøy for eksempel, men det kan jo også tenkes at de kan ha blitt satt ut av noen med overlegg. Det er absolutt ikke lovlig, sier Andersen.

Kongekrabben hører ikke hjemme i våre farvann. På 1960-tallet ble arten satt ut av sovjetiske forskere i Murmanskfjorden. Krabben har ingen naturlige fiender, sier biologen.

– Vi ønsker ikke å ha denne i Norge, den står på svartelista. Kongekrabben trives såpass godt i norske farvann at den kan slå seg til rette i fjordene våre og spre seg videre, hevder hun.

Les også:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark