Kommunen vil bygge hundeløype 30 meter fra huset til Svanhild: – Blir nødt til å flytte

Forslaget om å opprette Norges første hundekjøreløype i Reisadalen i Nord-Troms skaper store konflikter i lokalsamfunnet.

Ragnhild Wara peker mot der arenaen vil ligge

Svanhild Wara (72) er bekymret for sin framtid i Reisadalen om planen for ny hundekjørerløype går gjennom. Her peker hun mot området hvor det er planlagt hundekjørerarena.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

– Det er til å miste nattesøvnen av.

Ordene kommer fra 72 år gamle Svanhild Wara som er født og oppvokst i Nordreisa.

Hun er bekymret for sin framtid i Reisadalen etter at kommunen foreslo å legge Norges første hundekjøreløype 30 meter fra husveggen hennes.

– Vi som bor her mister fritidsområdene våre, for ikke å snakke om alle fiskevannene som vil bli berørt av denne type arena. For hva tror du skjer med avføringen til hundene?

Ønsker Norges første arena

Planen om en nesten 13 kilometer lang hundekjøreløype i Bergskogen ble informert om på et folkemøte i Nordreisa i januar. Bergskogen er et godt bevart kulturminne – og fritidsområde i Reisadalen.

Sektorleder for drift og utvikling i Nordreisa, Dag Funderud, sier planen har vært diskutert lenge.

Dag Furulund skal høre på folket etter folkemøtet, men sier det vil bli vanskelig

Sektorleder for drift og utvikling i Nordreisa, Dag Funderud sier kommunen skal vurdere flere områder i Nordreisa.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

– Vi har et stort hundekjører-miljø i Nordreisa som trenger areal for å trene, og det har de siste årene vært trening forskjellige plasser i kommunen, også der arenaen er planlagt, sier han.

Funderud legger også vekt på at de vil høre på protestene som kom på folkemøtet, men at det å plassere en slik løype i Nordreisa er vanskelig, og vil berøre noen uansett hvor den plasseres.

Området ligger omtrent 24 kilometer oppover Reisadalen fra Storslett.

Området der den 12,7 kilometer lange hundeløypen planlegges ligger omtrent 24 kilometer fra Storslett.

Foto: Nordreisa kommune

– Nordreisa er en stor kommune og folk bor spredt, så det er vanskelig å finne et område der den ikke vil berøre noen, forklarer Funderud.

– Ikke godt nok

Svanhild Wara mener likevel at dette ikke er godt nok, og er redd for at kommunen likevel vil legge hundeløypen rett utenfor huset hennes.

– Kommer det en arena hit vil verdien på eiendommene stupe, og tenk på alt bråket som følger med en slik arena. Jeg blir nødt til å flytte om dette blir en realitet, sier Wara.