Turistene strømmer til Nord-Norge for å fri

I Nord-Norge har nordlyset vært forbundet med fare. Turistene bruker derimot nordlyset i kjærlighetens tegn.

Frieri

Chris Pritchard håper å finne nordlys, slik at han kan fri til Sarah Croll. Om frieriet blir noe av kan du se i 'Jakten på nordlyset' på NRK mandag 30. desember.

Foto: NRK

– Hver eneste sesong har vi flere som kommer for å fri under nordlyset. Til nå har ingen sagt nei. Sier de nei under nordlyset, vil ikke forholdet vare, sier nordlysguiden Kjetil Skogli.

I NRK-programmet "Jakten på nordlyset" får vi blant annet være med Skogli når han skal finne nordlys til britiske Chris Pritchard, som ønsker å fri til sin Sarah Croll.

– Nordlyset er noe man husker for resten av livet. Det er naturens eget underverk. Jeg ville gjøre det jeg kunne for at Sarah skulle huske denne dagen, sier Pritchard.

Jill Russel og de andre nordlysturistene lar seg imponere av det magiske lyset.

Jill Russel og de andre nordlysturistene lar seg imponere av det magiske lyset.

Skumle myter om nordlyset

Mens turistene svermer om nordlyset, har nordlendingene fra gammelt av fryktet det spesielle lyset.

– Man skulle ikke vinke med hvitt tøy, plystre eller leke med nordlyset, da kunne det komme å ta oss, sier Aud Sørensen.

Nordlyset

Dominic og Karen mener nordlyset førte dem tettere sammen som et par.

Håvard Dahl Bratrein ble som liten fortalt historier om barn som var tatt av nordlyset. Selv i voksen alder har han stor respekt for fenomenet.

– En gang jeg var ute på en av øyene rundt Tromsø, ble himmelen lyst opp av et ekstremt nordlys. Hjemme i Tromsø lå datteren min syk. Jeg ble faktisk redd og bekymret. Dagen etter måtte jeg ringe hjem og sjekke om alt var i orden, forteller han.

– Jeg tror våre foreldre og besteforeldre fortalte disse myten fordi de var bekymret for barna sine. De fortalte at vi ikke skulle vinke til nordlyset eller plystre til det som en del av oppdragelse, fordi vi skulle holde oss på de riktige stiene da vi var ute og lekte, mener Marit Anne Hauan, direktør ved Tromsø Museum.

Dominic og Karen giftet seg etter å ha sett nordlyset sammen for første gang. Nå er det blitt en nesten årlig tradisjon å reise til Tromsø på kjærlighetstur.

Dominic og Karen giftet seg etter å ha sett nordlyset sammen for første gang. Nå er det blitt en nesten årlig tradisjon å reise til Tromsø på kjærlighetstur.

Melder været

Nordlyset ble også brukt som værtegn før i tiden.

– Det nordlyset som ligner en gardin, med stor fart, er et tegn på at det vil blåse opp. Er nordlyset dovent og stille blir det stille vær. Jeg pleier å bruke det nå også, og det stemmer hver gang, sier Nils Djupen.