NRK Meny
Normal

Kommer 1000 flyktninger hver dag til Nord-Sverige

Det har vært en svært stor økning den siste uka i antall flyktninger som drar nordover til Sverige og Finland.

Flyktninger på vie til Finland

Flyktninger i svenske Haparanda på grensen til Finland.

Foto: Micke Nyberg / SVT

Togene fra Sør-Sverige til Nord-Sverige er stappfulle av flyktninger. De bytter så over til buss i Luleå for videre transport til den svenske grensebyen Haparanda.

– Flyktningene kommer først og fremst fra Irak. De har hørt at det er enklere å få politisk asyl i Finland, og at denne prosessen går mye raskere enn i Sverige, sier SVTs reporter Anders Öhlund som er på grensa mellom Sverige og Finland.

Årsaken til at flyktningene reiser nordover og ikke tar ferga fra Stockholm til Helsingfors, er at det der kreves passasjerlister og identitetskontroll.

Se rapport fra SVT Norrbottens reporter Anders Öhlund som er i Haparanda:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Rapport fra SVT» i nytt vindu

Eksplosiv økning

Det har de siste dagene vært en svært stor økning i antall flyktninger som har kommet til Nord-Sverige.

– Denne uken har det vært en eksplosiv økning, sier Peter Waara, kommunalråd i Haparanda til SVT.

Fredag er det en fagforeningsstreik i Finland. Streiken kan også få konsekvenser for hvordan man håndterer flyktningene.

– Vi har en beredskap på hva som skulle skje dersom Finland må stenge grensa på grunn av streiken. Vi kan tilby flyktningene midlertidig tak over hodet. Vi har plass til opp til 1000 mennesker i de lokalene vi har tilgjengelig, sier kommunalråden til SVT.

Finland har også skjerpet grensekontrollen. Alle flyktninger som kommer til landet skal nå stoppet ved grensen og føres til et senter til Torneå for registrering. Der får de være i maksimalt syv dager