Hopp til innhold

Kommentar: Tromsø styres etter ketchup-metoden

Først kommer ingenting. Så kommer alt.

Tromsø kommunestyre

Den 26. august er det møte i kommunens øverste politiske organ.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

Lars Egil Mogård

Vi snakker om det politiske systemet i Nord-Norges største by, og spesielt om kommunestyret.

Den 26. august er det møte i kommunens øverste politiske organ. Det siste kommunestyremøtet i denne valgperioden. Og her er en oversikt over saker som skal avgjøres denne dagen:

  • Investeringsbeslutning om bo- og velferdssenteret Otium
  • Investeringsbeslutning om Tromsøbadet
  • Investeringsbeslutning om nytt krematorium.
  • Reguleringsplan for skipsverftstomta
  • Økonomiplan for perioden 2016–2019.
  • Vedtak om en lokal veileder for Tromsø ved bekymring for radikalisering og voldelig ekstremisme.

En uhyre omfattende saksliste. Flere viktige og tunge saker som vil ha avgjørende betydning for innbyggerne i Tromsø i tiår framover.

Milliardinvesteringer

Det skal foretas investerer for over en milliard kroner. Flere av prosjektene vil øke den kommunale gjelda betydelig. Det skjer i en tid med et voldsomt merforbruk i forhold til vedtatte budsjetter, og der alle kommunale fond er blitt tømt.

Alt dette skal avgjøres på et møte som starter kl. 09 om morgenen. Møter i Tromsø kommunestyre skal være avsluttet innen kl. 19, er det vedtatt.

Avgjøres på ti timer

De fleste sakene fortjener en grundig debatt. Flere saker er det også stor politisk uenighet om. Det vil neppe være nok med et 10 timers møte, inkludert lunsj og middag, for å få til en skikkelig og seriøs behandling. Eller hva?

Redusert rolle

De siste månedene har det vært forholdsvis stille med saker til kommunestyret. Byrådet har også fått tildelt store fullmakter til selv å foreta avgjørelser. I en undersøkelse av Tromsøparlamentarismen som forskerne Marcus Buck, Hans Petter Saxi og Tord Willumsen har utført, står det: "Kommunestyrerepresentantene opplever i stor grad at det er byrådet som styrer kommunestyret, og ikke omvendt. Et flertall av politikerne mener at kommunestyret mest er et "sandpåstrøingsorgan". Reine ord for pengene.

Valgkampinnspurt

Men nå er vi i innspurten av en valgkamp som blir uhyre spennende i Tromsø. Byrådet kan jo mistenkes for at de mange sakene på det siste møtet skal framstå som en skryteliste over deres gjennomføringskraft.

Men byrådet i Tromsø har jo makta over administrasjonen. Det burde ha vært mulig å foreta en mer spredning av sakene, opp mot sommeren.

Jens Johan Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort får en vanskelig oppgave som møteleder.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Tøft for ordføreren

Hvordan dette møtet skal gjennomføres, vil bli en skikkelig prøve for ordfører Jens Johan Hjort. Dette er det siste kommunestyremøtet han leder i denne perioden. Han er blitt anklaget for å ha hatt for lite framdrift som ordstyrer i tidligere kommunestyremøter. Hjort har kanskje vært for "snill". Han har imidlertid ikke alltid hatt noen lett oppgave. Møter blir ofte avbrutt der representanter for opposisjonen mer om pause "Til dagsorden", eller forsøker seg å oppklare de mener er åpenbare misforståelser. Sånt tar tid, og hindrer framdrift.

Og i tidligere kommunestyremøtet er det blitt en vane til at saker på sakslista er blitt utsatt til neste møte på grunn av tidsnød.

Det kan sikkert måtte skje i Tromsø kommunestyre om halvannen uke også. Ketchup-metoden er ingen god måte å styre en kommune på.