Kommentar: Øvre halvdel er målet, øvre halvdel blir det!

Nedrykk i 2013. 13. plass i 2015 og 13. plass i fjor. Likevel velger jeg å være optimist på vegne av Tromsø Idrettslag foran 2017-sesongen. Trener Bård Flovik har lagt lista høyt. Øvre halvdel er målet. Og det tror jeg faktisk kan gå.

Alfheim stadion
Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Nøkkelen ligger på Alfheim. Og det gleder meg at TIL i år ønsker å framstå på en annen måte på eget kunstgress, foran egne fans. Ta for eksempel siste hjemmekamp i fjor, mot Norges nest beste lag, Odd. TIL gikk i strupen på gjestene fra avspark, var aggressive, presset høyt, kom tidlig foran, fikk publikum med seg som følge av det og vant til slutt 3-1, fullt fortjent.

Ung sentrallinje

Der er standarden, der er nivået. I fjor vant TIL bare seks av 15 hjemmekamper, året før kun fem. Søndagens motstander, Brann, vant 11 hjemmekamper i fjor. Klarer TIL å vinne 10 av 15 hjemmekamper i år, vil det trolig være nok til å havne på øvre halvdel - med normal uttelling på bortebane.

Så handler denne sesongen også om at enkeltspillere i TIL tar steg. Klubben hadde fire mann i den siste U21-landslagstroppen. Tre av dem - Jostein Gundersen, Ulrik Yttergård Jenssen og Runar Espejord - kan etter min mening utgjøre ei meget sterk sentrallinje i TIL. På søndag spiller kanskje bare én av dem fra start, men utover i sesongen tror jeg denne trioen blir viktig.

Sigurdarson blir nøkkelspiller

TIL mot ODD

Aron Sigurdarson er en av hovedgrunnene til at jeg tror TIL havner på øvre halvdel denne sesongen, skriver vår fotball-kommentator Gunnar Grindstein.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

To andre spillere som utgjør en forskjell fra i fjor er Morten Gamst Pedersen og Aron Sigurdarson. Begge har lagt en god vinter bak seg. Gamst har roen, rutinen, blikket og en venstrefot som fortsatt holder høyt nivå. Sigurdarson er nå inne i Islands A-landslagstropp og var ifølge BBC banens beste mot Irland tidligere denne uka. Holder disse to seg skadefrie, vil de heve TIL mange hakk fra i fjor.

Et annet stort pluss er at Tom Høgli kommer tilbake i sommer. Han vil styrke både laget - og kulturen i klubben. Profesjonell fra A til Å, og en type alle har stor respekt for.

Så er et selvsagt en del spørsmålstegn også. Keepersituasjonen, for eksempel. Gudmund Kongshavn var god i fjor vår, men så ble han skadet igjen. Hvor lenge holder han i år? Loncaric er på vei tilbake etter kneskaden han pådro seg på La Manga, og var i enkeltkamper avgjørende i fjor høst.

Så er jeg også veldig spent på million-spissen Slobodan Vuk, som 27 år gammel for første gang spiller utenfor den slovenske ligaen. Han har sett bedre ut de siste ukene, scoret et flott mål mot Glimt sist helg og er tenkt å binde sammen TILs offensive spill - samt være viktig i presset for å vinne ballen høyt i banen.

Viktig med god start

I tillegg er det ekstra viktig for TIL å få en god start, rett og slett fordi hovedtrener Bård Flovik har lite å gå på etter en tøff start på sin karriere som hovedtrener i klubben.

Flovik

Bård Flovik kan bare stoppe kritikken mot ham på en måte: Ved å ta poeng, mener Gunnar Grindstein.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Trøkket mot Flovik og TIL-ledelsen kan fort bli voldsomt hvis resultatene uteblir i april, mai og juni. Poengsnittet under Floviks regime har ikke imponert omgivelsene, og han innrømmer selv at kritikken har vært vanskelig å leve med.

Det er kun en måte å stoppe kritikken på, og det er å levere et poengsnitt på rundt 1,5 poeng. 45 poeng ga 5. og 6. plass i fjor. Jeg tipper ikke TIL så høyt, men en 7. plass - det bør være mulig.

Jeg går for det. Tror altså på en klar forbedring. Så får vi se. Brann på søndag blir en første pekepinn. Ikke minst i forhold til om Floviks grep kan gjenreise Fort Alfheim.

Mitt tabelltips:

 1. Rosenborg
 2. Odd
 3. Vålerenga
 4. Sarpsborg
 5. Molde
 6. Aalesund
 7. Tromsø
 8. Brann
 9. Strømsgodset
 10. Viking
 11. Lillestrøm
 12. Haugesund
 13. Kristiansund
 14. Sogndal
 15. Stabæk
 16. Sandefjord