Hopp til innhold

Kommentar: Ingen fest i Tromsø Ap

Tromsø Arbeiderparti hadde lørdag årsmøte etter at lokalpartiet igjen fikk makt i rådhuset. Det ble ingen festforestilling. Nøkternhet og ettertanke preger Ap.

Årsmøte i Tromsø Arbeiderparti 20.feb.16

Forholdsvis få møtte opp på årsmøtet til Tromsø Arbeiderparti på lørdag. Nøkternhet og ettertanke preger nå partiet.

Foto: Lars Egil Mogård/NRK

Lars Egil Mogård

Tromsø Arbeiderparti er trolig det største lokallaget i Nord-Norge, uansett parti. Det var registrert 863 medlemmer ved utgangen av 2015.

70 delegater kunne ha møtt på årsmøtet. I underkant av 50 var til stede under den politiske debatten. (Det var også bakt altfor mange kaker enn det som ble fortært av de frammøtte).

Tabber

Isolert sett burde Tromsø Arbeiderparti ha grunn til å feire på årsmøtet. Valget i fjor høst ga dem makta tilbake i Tromsø.

Tromsø Ap fikk ei oppslutning på 29,8 prosent ved kommunevalget. Partiet lå mye bedre an på meningsmålinger i månedene før valget.

Men trolig førte tabber i valgkampen, som eksempelvis ja til boligbygging i Tromsømarka, til at velgere valgte bort Ap.

Valgseieren ble sikret på grunn av solid framgang for Rødt og SV. I den politiske debatten lørdag ble disse to samarbeidspartiene knapt nok nevnt.

Strutter ikke

Arbeiderpartiet strutter ikke nettopp av glede og pågangsmot.

Medlemmene er selvsagt fornøyde med at lokalpartiet igjen er i en maktposisjon. Men det har kostet. Løfter er blitt brutt. Ap måtte igjen si nei til valgløftet deres om at Tromsø skulle styres av et parlamentarisk system i hele denne valgperioden.

Partiet brøt også sitt klare valgløfte om at det bare skulle bli en minimal økning av eiendomsskatten. Sånt svir. I tillegg har sannsynligvis behandling av enkeltsaker og kommunens regnskap for fjoråret bidratt til en svekkelse av oppslutning og troverdighet.

Byrådet har brukt notater fra fagfolk i administrasjonen i politiske prosesser, og denne praksisen har også blitt kritisert.

Pågående opposisjon

Byrådet møter nå en tøff og pågående opposisjon. Kritikken hagler. Byrådet blir forsøkt stemplet som at de sier nei til utbyggingsprosjekter i stort monn i en kommune som har et enormt behov for nye boliger.

Men det argumentet ble jo delvis punktert av Høyres veteran Gunnar Pedersen i siste kommunestyremøte. Han kunne opplyse at 1200 boligprosjekter er under arbeid, og at det ligger 750 boliger ute for salg i Tromsø. Og i den politiske debatten lørdag opplyste byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg, at byrådet har godkjent 2000 boliger siden tiltredelsen i oktober.

Byrådsleder Kristin Røymo lovte at det nå skal settes i gang et arbeid med en plan som betyr at eiendommer i Tromsø sentrum skal kunne omformes til dem som ønsker å bo sentralt, i alle aldre og i alle generasjoner. Tida vil vise om dette er en vinnersak.

Og Røymo mente det var blitt gjennomført mye bra Ap-politikk de siste månedene. Det ble ingen økning av prisen på kulturskolen, og byrådet fikk også stanset planlagt privatisering av renholdstjenesten. (Dette var jo ei kampsak også for Rødt og SV).

Som vanlig ble det vedtatt mange uttalelser på årsmøtet. Mange inneholder ønsker om mer penger fra kommunen. Dette kan bli vanskelig å innfri for en kommune med milliardgjeld.

Elisabeth Steen

Elisabeth Steen ble gjenvalgt som leder i Tromsø Ap på årsmøtet lørdag.

Foto: Arbeiderpartiet

Store omstillinger

En viktig oppgave for byrådet med Ap i spissen blir å få orden på den kommunale økonomien.

Det skal spares inn på drifta. Det betyr store omstillinger for de ansatte. Løftet er at ingen skal sies opp. Det kan bli en vanskelig øvelse for et byråd som fikk flertall takket være hjelp og støtte fra fagbevegelsen.

Så skal Arbeiderpartiet forsøk å styre sammen med Rødt og SV i en formannskapsmodell som innføres fra 1. juli i år. Det kan bli vanskelig, selv om det politiske grunnlaget for samarbeidet ligger i erklæringa fra Kystens Hus.

Foreløpig har det ikke vært noen dissenser i byrådet. Likevel har det allerede vært saker der SV har gitt beskjed om at de stemmer ja i reguleringssaker, selv om partiet og byråd Gunhild Johansen er imot. Hvor lenge kan dette fortsette? I Hilmarsen-perioden i byrådet i løpet av fire år var det dissenser i to saker. Begge var det Høyres Anna Amdal Fyhn som sto for.

Ingen jubel

Internt i Tromsø Arbeiderparti er det heller ingen jubel hos noen over at byrådsmodellen skrotes. Det er høyst uvisst hvor mange heldagspolitikere det blir fra 1. juli, og hvem det blir.

Tromsø kommune skal på befaring til Asker og Trondheim for å se hvordan disse kommunene har organisert seg. Det blir uansett hard kamp om lederjobbene i de nye komiteene som skal opprettes.

Og på årsmøtet ble Elisabeth Steen gjenvalgt som leder i Tromsø Ap.