Kommentar

Kommentar: Det dårligste laget kan bli TILs største utfordring

Simo Valakari begynner å få skikk på «Gutan» i nedrykksstriden. På søndag kommer tabelljumbo Viking til Tromsø. Det vil være typisk TIL å tape den antatt enkleste kampen i sesongen.

Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Tromsø (1-2).

TIL tok tre viktige poeng borte mot Stabæk søndag. Men plassen i eliteserien er ikke sikret og kampen mot Viking neste helg kan vise seg å bli et bananskall for «Gutan».

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Så kom den endelig. Borteseieren. Den første siden 16. mai på Lerkendal. Og den kom når «Gutan» trengte den som mest. Til og med uten sjefen på benken.

Simo Valakari måtte sitte – det vil si, han stod – på hovedtribunen på Nadderud. Derfra hadde han sjelden god oversikt. Han fikk se en meget god 1. omgang av sitt lag. Balansert, ballsikre, solide bakover, og effektive framover. Etter pause ble det verre. Og fryktelige nervøst. TIL hang i tauene, men der hang de for så vidt godt. Fighterviljen var forbilledlig. Til slutt var det fortjent at TIL tok alle tre poengene.

Simo Valakari

Simo Valakari satt ikke mye i ro på tribunen på Nadderud.

Og de tre poengene betyr at Tromsø ikke lenger ligger på direkte nedrykk.

Valakaris stempel på laget blir mer og mer synlig. Den første borteseieren med ny sjef gir enda mer trygghet inn i de fire siste og avgjørende kampene.

Den første av dem er hjemme mot mer eller mindre fortapte Viking. En enkel trepoenger, vil de fleste si. Jeg er ikke så sikker på det.

De siste sesongene har TIL gang på gang sviktet på eget kunstgress i akkurat slike kamper. Viking kan bli det berømte bananskallet. Simo Valakari snakket allerede etter Stabæk-triumfen om at Viking er årets vanskeligste kamp.

På papiret stemmer selvsagt ikke det. Men dette vil bli en kamp som stiller store krav til holdninger, profesjonalitet, gode forberedelser og konsentrasjon hos TIL-spillerne. Den jobben starter allerede i dag. Bare en liten dose feil inngangen til kampen, og TIL kan fort tape for Viking.

Selv om 1–7 for Vålerenga er fryktelige sifre – og et nedrykk synes unngåelig, er det ikke mer enn en uke siden Viking slo hjemmesterke Kristiansund på Nordmøre. På en bane der TIL for noen uker siden ble regelrett rundspilt og ydmyket.

Simo Valakari vet at han må være ekstra på vakt denne uka. Jobbe mentalt med spillerne. For det dårligste nivået hos et skjørt mannskap, det ligger like rundt hjørnet. Og det vil være utilgivelig nå om TIL roter seg bort mot Viking – før de møter Sogndal på bortebane i den tredje siste serierunden. Sogndal som for øyeblikket ligger foran «Gutan» på tabellen med bedre målforskjell.

Laster innhold, vennligst vent..

Stabæk-seieren kan, hvis den nå forvaltes riktig, være et stort steg mot fornyet kontrakt i eliteserien. Aalesund har et tøft program, og lite tyder på at Trond Fredriksen plutselig skal få laget til å vinne borte mot Lillestrøm, hjemme mot Rosenborg og borte mot Sarpsborg 08.

Så det ser lysere ut for Tromsø. Men det gjenstår mye jobb, mange dueller og masse mental styrke. Først og fremst handler det om Viking – og ingen ting annet, fram mot søndag. Det blir en slags eksamen for «nye» TIL under Simo Valakari – og måten han jobber med spillerne, og laget, på.

Og denne gang kan sjefen også være sjef – på benken.