NRK Meny
Normal

Kommentar: «Jobben må gjøres på banen - alt annet er bonus»

For gammel? For treg? For mett? Morten Gamst Pedersen er igjen klar for Tromsø IL – nesten 12 år etter at han ble solgt til Blackburn for 25 millioner kroner. Og umiddelbart melder spørsmålet seg om dette er en god – sportslig – signering for klubben.

Morten Gamst Pedersen signerer med TIL

Tirsdag kunne klubben presentere Morten Gamst Pedersen som ny TIL-spiller for et fulltallig pressekorps. Her med trener Bård Flovik og sportssjef Svein-Morten Johansen.

Foto: Tove Jensen / NRK

De som sitter på nøkkelen på svaret på det spørsmålet er to menn- Bård Flovik og Morten Gamst Pedersen.

Det nytter ikke at sponsorer, Benn Eidissen, Kjell Kolbeinsen eller Trond Mohn mener Gamst er gull for TIL. Også i Rosenborg var det mange «viktige personer» som var over seg da klubben sikret seg den tidligere England-proffen.

Men da Kåre Ingebrigtsen overtok som hovedtrener, var det mer eller mindre rett på benken for Gamst Pedersen. Og der ble han stort sett sittende.

– Hvor skal han spille?

Morten Gamst Pedersen i TIL 2003.

Morten Gamst Pedersen er tilbake i TIL etter 12 år. Her i 2003.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Men TIL er ikke RBK – og jeg tror Bård Flovik har en plan om å bruke «Gamsten» i kamper – på banen. 34-åringen er ikke kjapp, nei, det har han aldri vært. Men han har løpskraft – og ikke minst; han er en såkalt målpoengspiller.

Det trengs i en TIL-stall der det ikke er opplagt hvem som skal sørge for at TIL offensivt leverer på et såpass bra nivå at det ikke blir bunnstrid også i år.

Så blir spørsmålet hvor på banen skal Morten Gamst Pedersen spille? Kant- som han gjorde da han sist var i TIL? Sentral midtbane – som han har vært innom en del i Blackburn? Og også i RBK.

Tja, ikke godt å si. Kanskje en litt fri rolle som innoverkant på venstresiden kan være en løsning – med en offensiv Kent Are Antonsen eller Lasse Nilsen i backrollen bak?

Han må i hvert fall involveres i nærheten av motstanderens mål. For det er der Gamst Pedersen har sin spisskompetanse. De tidlige innleggene, skuddet, dødballene og hodespillet. Og fortsatt har han vel de lange innkastene?

– TIL får mye annet på kjøpet

Nummer 7

Morten Gamst Pedersen får nummer 7 når han nå blir TIL-spiller.

Foto: Tove Jensen / NRK

Et annet viktig moment er selvsagt at han, som fyller 35 år i løpet av sesongen, unngår skader. Trener han klokt, godt og riktig, kan karrieren forlenges. Se bare på Daniel Berg Hestad, som snart skal spille E-cup for Molde mot Sevilla. Du har andre eksempler også.

Det handler om motivasjon, profesjonalitet og det handler om det fysiske.

Gamst Pedersen bør kunne treffe på alt dette. Og derfor tror jeg at dagens signering er en god en, rent sportslig. I tillegg får TIL mye annet på kjøpet, ikke minst en tydelig profil. Da handler det om – for både klubben og spilleren – at man forvalter dette riktig.

Den jobben starter med å levere på banen. Fra 15. mars.

Alt annet er bonus.