Hopp til innhold

Kommentar: «Hva er det med den nest største byen i Troms?»

Harstad er vinneren. En statsråd og to statssekretærer kommer fra byen etter endringen i regjeringa.

Harstad

Mens Tromsø ikke har noen representanter i regjeringsapparatet, har Harstad tre.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Lars Egil Mogård

Det samme skjedde da Erna Solberg dannet regjering i 2013.

Hva er det med den nest største byen i Troms, spør NRKs Lars Egil Mogård.

Veldig mye politisk makt har nå sitt utspring fra Harstad. Elisabeth Aspaker fortsetter som minister, men i et annet departementet. Hun har bak seg en lag periode i lokalpolitikken og som stortingsrepresentant for Troms Høyre.

Kommunestyre- og fylkestingsrepresentant fra Harstad Frp, Hanne C.S. Iversen blir ny statssekretær for Sylvi Listhaug. Hun skal jobbe med flyktninge- og integreringsspørsmål.

Per-Willy Amundsen fra Harstad Frp fortsetter som statssekretær i Kommunaldepartementet.

Harstad er uvanlig

Det er uvanlig i norsk, i alle fall nordnorsk sammenheng at en kommune er så godt representant i regjeringsapparatet.

Alle tre fra Troms som nå har politiske stillinger i departementene, kommer fra Harstad. Iversen og Amundsen er også i familie med hverandre.

Det er kanskje ikke overraskende at Iversen nå får plass i regjeringsapparatet. Hun har tidligere vært lansert som en av de nye talentene i Frp-sammenheng.

Hun nyter også stor tillit hos partileder Siv Jensen, og er andre vara til sentralstyret i Frp.

Ikke redd konflikter

Iversen er i likhet med sin sjef, Sylvi Listhaug, ikke er redd for konflikter i politisk sammenheng. Hun har kjørt en knallhard innvandringskritisk linje. Hun har stemt mot at Harstad kommune skulle bosette flyktninger. Hvordan vil hun følge dette opp i sin nye jobb?

Frp i Harstad sto i forrige periode svært sterk i Harstad. Partiet fikk ved forrige kommunevalg over 33 prosent av stemmene i Harstad. Årsaken var motstanden mot bompenger, en kamp Iversen også var med å fronte.

Men ved valget i høst ble det ingen gjentakelse av suksessen. Og Hanne C.S. Iversen ble ikke ordfører, som hun kjempet for å bli.

Nå skal hun i en jobb der motsetningene i norsk politikk og offentlighet er store. Hun skal sikkert få lov til å bryne seg i debatter. Men det kan kanskje passe henne godt.

Godt fornøyd

Per Willy Amundsen må også være godt fornøyd i dag. Ved valget for fire år siden ble også Pål Arne Davidsen fra Harstad statssekretær.

Han valgte å trekke seg etter en kort periode.

Nå får Amundsen en «god kjenning» som statssekretærkollega.

Jobbet godt

Harstad Frp må ha jobbet godt for å få fram dyktige politikere. Det har vært et langsiktig arbeid. Men også i Harstad har lokalpartiet til Frp vært herjet av interne stridigheter i høst. Det har også ikke rammet gruppeleder Iversen. Hun klatrer i systemet.

Elisabeth Aspaker blir altså EU-minister etter å ha vært kyst- og fiskeriminister i vel to år.

Harstadpolitikeren har lenge vært en aktiv i striden om norsk EU-medlemskap. Hun har også vært i sentralstyret i Europabevegelsen, men innser nok at spørsmålet om norsk medlemskap ligger død nå. På den annen side er det viktig at Norge følger nøye med EU-spørsmål.

Men Aspaker har bare foran seg to år som aktiv politiker. Etter stortingsvalget i 2017 blir ny fylkesmann i Troms – dersom hun ikke har andre planer.

Hvor er Tromsø?

Ingen fra Høyre eller Frp i Tromsø er heller ikke denne gangen funnet verdig til å få plass i regjeringsapparatet. Det må være et tankekors.

Det forteller også litt om arbeidet lokalpartiene har med å bygge opp nye folk som kan bli aktuelle for nye posisjoner.

Nå tok Harstad alt – Tromsø fikk ingenting.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark