Kommentar: «Gode grep og fortjent poeng, men TIL har igjen den tøffeste kampen»

Han har fått bøtter med kjeft, kritikk og det som verre er, Bård Flovik, etter fire strake tap i serien – og kvalikplassen på tabellen før de to siste serierundene.

Sarpsborg-Tromsø

Det ble ett poeng til hver etter bortekampen mot Sarpsborg, der Thomas Lehne Olsen scoret to mål.

Men jeg synes Tromsø-treneren fortjener mye ros etter det fortjente poenget i Sarpsborg søndag kveld. Han gjorde flere endringer på laget, et par på grunn av skader – riktignok, men traff godt både med Gamst Pedersen, Moussa og Norø Ingebrigtsen.

Gamst og Gjermund Åsen traff innsida av stanga før det var spilt fem minutter. Totalt sett var 1. omgangen en av de bedre på bortebane denne sesongen. Så hang Gutan litt i tauene en periode i den andre omgangen. Og det kom to baklengs. Det første – litt klønete av en ellers meget god Simen Wangberg. På 2–1 bør keeper Filip Loncaric ut fra streken og plukke innlegget, som heades inn fra fem-seks meter.

Men i stedet for å kollapse, kommer Gutan tilbake. 2-2-målet er klasse. Både av Åsen, som slår meget presist Thomas Lehne Olsen igjennom. Og ikke minst av Lehne Olsen, som gjør alt riktig og prikker hjørnet – og som også gjorde en sterk prestasjon på 1-0-målet.

Det ene poenget gjør at Tromsø nå har dette i egne hender før siste runde. Men det er faktisk ikke sikkert det er nok. For etter min mening har TIL den tøffeste kampen igjen av de lagene som ennå kan ende på direkte nedrykk eller kvalik. Ja, jeg vet at Glimt skal til Lerkendal. Men RBK har tapt før i sist serierunde hjemme – etter å ha vunnet serien noen uker før.

Hvem glemmer vel 2003 – og Arne Vidar Moen ...?

Det kan skje igjen – selv om det ikke er veldig sannsynlig.

Og selv om Start har hevet seg de siste ukene, har selvsagt Stabæk en god mulighet til å slå bunnlaget på Nadderud – når det kun er seier som kan gi kvalik eller sikker plass i tolvte time. Lillestrøm har Molde hjemme – en helt åpen kamp.

Utfordringen for Bård Flovik er å gjøre en like god jobb inn mot Odd-kampen som før Sarpsborg-kampen. Odd er gode, de har begynt å vinne igjen, og vil gjerne ha den sølvmedaljen trener Fagermo sikler etter. Flovik må treffe enda bedre neste søndag med både uttak og kamp-plan. Og den planen håper og tror jeg vil være mer offensiv enn tilfellet var mot Molde og Vålerenga.

Det eneste endringen Flovik må gjøre – hvis det ikke dukker opp skader – er å erstatte Mikael Norø Ingebrigtsen, som må sone karantene etter sitt tredje gule kort. En løsning kan være i kjøre inn Runar Espejord – og satse med to spisser. En vraket Espejord vil nå være i angrepsposisjon. Og i fjor berget TIL plassen gjennom å satse på to spisser mot slutten – i de to siste hjemmekampene ble både Viking og Glimt slått 3-1 – med Espejord og Ondrasek i nøkkelrollene på topp.

Det grepet ble avgjørende da. Og ny kontrakt sikret i den siste hjemmekampen – én runde før slutt.

Gamst Pedersen er jeg helt sikker på får ny tillit. Han spilte sin første 90-minutter denne sesongen. Den var ikke feilfri. Men den var bra. Kloke og enkle valg. Og involvert i målsjanser. Volley-treffet etter fire minutter hadde fortjent stang inn – og ikke bare innside stang. For Gamst var dette også en søknad om kontrakt i 2017. Den søknaden bør innfris. Han har mer å by på i TIL-drakten.

Men det forutsetter at TIL står i eliteserien. Seier mot Odd – og den jobben er gjort. Det kan holde med ett poeng også.

Men den jobben blir minst like tøff som i Sarpsborg.