Kommentar: «Fra eklatant til elegant»

I fjor ble Anne Berit Figenschau vraket som nestleder i Troms Høyre etter å ha blitt hudflettet av statsråd Elisabeth Aspaker. I helga ble avdelingsdirektøren i Skatt Nord applaudert enstemmig inn i arbeidsutvalget i fylkespartiet.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau er tatt inn i den politiske varmen i Troms Høyre.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Lars Egil Mogård

Anne Berit Figenschau er blitt en skattet tillitsvalgt i Troms Høyre, skriver NRKs Lars Egil Mogård.

Etter triumfen på fylkesårsmøtet i Troms Høyre i Harstad i helga, skrev Figenschau på sin Facebook-side:

«– Det som i fjor var eklatant, er tydeligvis i år mer elegant.....»

For valget av Figenschau som ny leder i Høyres Kvinneforum, er en oppreisning for den tidligere finansbyråden i Tromsø. Hun deltok i januar i fjor i forsøket på å få fjernet Øyvind Hilmarsen som byrådslederkandidat. Et opplegg regissert av Jens Johan Hjort.

Et mareritt

Kuppforsøket mislyktes. Figenschau og Hjort trakk seg fra lista.

Det skapte kaos og et mareritt for Tromsø Høyre.

Figenschau fikk smake pisken av daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker under fylkesårsmøtet i Troms Høyre uka etter. Figenschau var innstilt som nestleder i fylkespartiet.

Da entret Elisabeth Aspaker talerstolen med skrevet manus; «– Jeg har ingen forståelse for at det vi har av etiske spilleregler og uformelle spilleregler i Høyre, så eklatant ble satt til side i Tromsø forrige helg!»

Anne Berit Figenschau sammen med Ingrid Skjelmo (til venstre) og Charlotte Lindquister på årsmøtet i

Anne Berit Figenschau sammen med Ingrid Skjelmo (til venstre) og Charlotte Lindquister på årsmøtet i helga.

Foto: Troms Høyre

Tapte

Figenschau satt rystet i salen. Hun ble ikke valgt som nestleder. 29 stemte på henne, mens Line Fusdahl fikk 57 stemmer.

Jens Johan Hjort var rasende etter behandlingen av Figenschau. I fjor høst sa den avtroppende ordfører at hans verste minne etter fire år som ordfører var måten Aspaker, Nord-Norges mektigste kvinne, behandlet Figenschau på.

«– En statsråd som har permisjon fra Stortinget, og en kommende fylkesmann i Troms går på talerstolen med en ferdigskrevet tale, så dette er ikke noen impulshandling. Og så begår hun et overlagt karakterdrap, sa Hjort

Comeback

Hjort er ute av aktiv politikk i dag. Han er advokat i Tromsø, men legger ikke skjul på at han savner politikken. Den tidligere ordføreren har ikke lukket døra for et politisk comeback.

Anne Berit Figenschau har allerede nå ønsket å gjøre en innsats for Høyre. Hun sa på fylkesårsmøtet i Harstad at kvinneandelen i Høyre er for lav, og skal bidra til å endre dette.

Det var heller ikke måte på skryt valgkomiteen begrunnet innstillinga med. Anne Berit Figenschau har stor arbeidskapasitet, er positiv og resultatorientert. Hun har i tillegg lang ledererfaring og er en god relasjonsbygger som ville være verdifullt for Troms Høyre.

Langsiktig plan

Så får tida vise hvor dette ender. Figenschau har trolig en langsiktig plan. Den kan være å sikte mot Høyres stortingsliste ved valget neste år. Da går Aspaker av. Det kan bli kamp om plassen etter henne, selv om Kent Gudmundsen og Regina Alexandrova blir tøffe motkandidater.

Og tre og et halvt år er det nytt kommunevalg. Da har vi ikke lenger ei ordning med byråd i Tromsø. Figenschau kan bli toppkandidat for Tromsø Høyre. Kanskje vi får en situasjon der Skatt Nord-direktøren går på barrikadene mot eiendomsskatten i Tromsø?

Uansett: Anne Berit Figenschau er tatt inn i varmen. Hun skaffer seg også verdifull erfaring som styremedlem i Norges Idrettsforbund. Det vil Troms Høyre dra nytte av.