Kommentar: «Dårlige kamper kan gi gode svar»

For å si det sånn: Jeg har sett bedre fotballkamper enn Tromsø mot Sogndal på La Manga skuddårsdagen 2016. For dette var – lenge – alt annet enn en fotballkamp, skriver sportskommentator Gunnar Grindstein.

Jostein Gundersen (16) etter kampen mot Sogndal.

Det var knapt to trekk verken hos TIL eller Sogndal før pause. Bare en haug med dueller.

Men dårlige fotballkamper kan gi gode svar. Og etter en 1. omgang der TIL ikke skapte noe som helst, ble det bedre de siste 45.

Først og fremst fordi trener Bård Flovik foretok noen bytter som gjorde at TIL lignet på et fotball-lag. Med Lasse Nilsen og Hans Norbye inn på hver sin back, begynte det plutselig å skje noe. En god del, faktisk.

TIL og Flovik startet kampen med Henrik Gjesdal som venstreback og Magnar Ødegaard som høyreback. To midtstoppere – i utgangspunktet. Det fungerte defensivt. Men offensivt var det mørkt. Ingen av de to har de egenskapene en moderne back må ha i dag.

Jens Jacobsson var heller ingen åpenbaring sentralt på midtbanen sammen med Landu Landu. De ble for like. Ingen av dem klarte å få i gang noe spill. 19 år gamle Fredrik Michalsen gjorde en bedre jobb da han kom inn etter pause. Men Jonas Johansens evne til styre spillet med smarte pasninger, var savnet.

Og når vi først snakker om 19-åringer, ga også denne kampen et svar på at Jostein Gundersen fort kan ta en stopperplass ved siden av kaptein Simen Wangberg. OK, han var litt vel ivrig et par ganger og satte seg selv litt av spill. Men Gundersen er langt bedre med ball enn Magnar Ødegaard, som i fjor fikk usannsynlig mye tillit på stopperplass.

Mitt håp: At Gundersen får tillit som stopper de neste kampene.

På keeperplassen fikk Filip Loncaric stå hele kampen i går. Han ble ikke satt på de store prøvene, men utstrålte trygghet – spesielt med beina. Det er jevnt mellom kroaten og Gudmund Kongshavn, men jeg tipper sistnevnte står mot Brann i generalprøven søndag. Og dermed også i Molde i serieåpningen.

På topp er jeg spent på hva Bård Flovik velger. Runar Espejord har hatt en trøblete vinter, men kom inn mot Sogndal og rakk å vise hvorfor han kan bli en superspiss. Et elegant nedtak av en pasning fra egen halvdel, en ekstra berøring – og så et plassert skudd, som Sogndals keeper måtte strekke seg for å stoppe.

Hvis jeg skal oppsummere La Manga så er det positivt at TIL reiser hjem på tirsdag uten baklengs – og med en viss defensiv trygghet. Det skal man aldri kimse av.

Men offensivt er det mye å jobbe med ennå.

Og så venter jeg på at Gamsten skal bli friskmeldt – og kampklar. Han bør ha mye å bidra med når formen er der.

Bård Floviks tanker etter kampen mot Spongdal.