Reagerer på at lensmann ber russejenter om å ta på sykkelshorts

En lensmann råder russejenter til å gå med sykkelshorts under russebuksa for å unngå å bli voldtatt. – Den offentlige samtalen bør heller handle om at man ikke skal voldta, sier komiker Trine Lise Olsen.

Komiker Trine Lise Olsen

Komiker Trine Lise Olsen reagerer på tipsene en lensmann har gitt til unge jenter i russetida.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Landstreffet for russ i Kongeparken i Rogaland står straks for tur, og i den forbindelse har en lensmann i Rogalaand gått ut og rådet russejenter til å ikke bli for fulle og til å ha på seg sykkelbukse under russedressen. Alt for å unngå voldtekt.

– Et tips mange russejenter har fulgt i mange år er å ha sykkelbukse under russedressen. Da skal det mer til for at det skjer noe uten samtykke. Det er ikke slik at jeg oppfordrer jentene til å gå i sykkelbukse, det er rett og slett bare et tips, sier lensmannen til Dagbladet.

Komiker Trine Lise Olsen, som bor i Tromsø, er en av flere som har reagert på rådene fra lensmannen.

– Det er en ukultur at unge jenter hele tiden blir fortalt hva de skal gjøre for å unngå å bli voldtatt. Man bør heller snakke om at ingen skal voldta, og lære opp folk til dette. En lensmann, som en offentlig viktig person, bør være med på å endre en slik ukultur, sier Olsen til NRK.

Selfie i sykkelshorts

Trine Lise Olsen

Dette bildet har komiker Trine Lise Olsen lagt ut som en reaksjon på Dagbladet-saken om tips til russejenter.

Foto: Privat

På sin private Facebook-side har Tromsø-komikeren kommet med sin helt egen reaksjon på lensmannen råd. Hun har lagt ut en selfie av seg selv i sykkelbukse og skrevet «min sykkelbukse er til trening, ikke for å unngå å bli voldtatt» under bildet. I skrivende stund har bildet fått over 230 likerklikk.

– Selvfølgelig kan folk bruke sykkelshorts under russedressen hvis de vil, men personlig tenker jeg at det er meningen å trene i sykkelshortser, sier Olsen og smiler.

Rogaland-lensmannen er langt fra alene om å råde unge jenter til å ta bedre vare på seg selv, men få av rådene rettes mot gutter.

– Dette er det første og fremst voksne og nettopp nøkkelpersoner som lensmenn som kan gjøre noe med. Den offentlige samtalen må dreie seg om at alle skal ta vare på hverandre, ikke bare at jentene skal ta vare på seg selv. For eksempel hører man ofte om at jenter må kle seg på en viss måte eller unngå å gå visse steder for å unngå å bli voldtatt. Det mener jeg er feil, sier Olsen.

Det har ikke lyktes NRK å få kommentarer fra den aktuelle lensmannen.

– Fint å ta forholdsregler

– Lensmannen i denne saken understreker at han kun kommer med et tips. Er det ikke bra at politiet gir russen velmente råd?

– Selvfølgelig bør man ta forholdsregler. Men hvor behagelig er det å gå med sykkelshorts ute i 20 grader – og hvorfor skal det være nødvendig? Et plagg skal hverken hindre eller gjøre at noen voldtar, sier Olsen.

Hun understreker at hun ikke tror alle som voldtar er fæle personer.

– Noen kommenterer under Facebook-innlegget mitt at «hvis du skal ut i jungelen eller ut på isbjørnsafari må du ha riktig utstyr». Men russen skal ikke ut i jungelen. De skal ha det gøy, og feire at de har klart utdannelsen, sier Olsen.