– Båtene kan være farlige

Havarikommisjonen slakter hurtigbåtprosjektet i Troms. Båtene kan være farlige for passasjerer, konkluderer de i sitt høringsutkast etter forliset til MS «Sollifjell».

Video Havarikommisjonen slakter hurtigbåtprosjekt i Troms

SE NETT-TV: Hurtigbåtprosjektet i Troms får helslakt av Statens Havarikommisjon for transport.

Det skandaliserte hurtigbåtprosjektet i Troms blir også av Havarikommisjonen sterkt kritisert. Kommisjonen er i sitt høringsutkast – tvilende til at nybåtene er sikre nok.

Les hva Havarikommisjonen skriver her!

«Operasjonstillatelsen til hurtigbåten MS Sollifjell er uklar – og kan i verste fall føre til skader på passasjerer og fartøy.» Det skriver Statens Havarikommisjon i utkastet, etter havariet for halvannet år siden.

– Man blir jo stum rett og slett, og engstelig. Dette må fylkeskommunen ta tak i slik at vi som bruker båten får et klart svar på hva det er som foregår, sier hurtigbåtpassasjer Gina Johansen.

Knusende dom

Kommisjonen er svært kritisk til fartøyet og hurtigbåtprosjektet i Troms, og nå kommer det krav om sivil gransking.

Det pågår nå en høringsrunde, og dokumentet NRK har offentliggjort er foreløpig.

Statens havarikommisjon for transport sier at MS Sollifjell, som havarerte på tur til Tromsø – ikke skulle fått lov til å seile fra verftet i Mandal.

Kommisjonen sier at svakheter, mangler og regelbrudd ikke er oppdaget av Sjøfartsdirektoratet.

Operasjonstillatelsen utstedt av Sjøfartsdirektoratet er uklar og kan i verste fall føre til skader på passasjerer og fartøy, skriver kommisjonen i sitt høringsutkast.

Kritikk også etter Sleipner-ulykken

«MS Sollifjell»

MS Sollifjell skulle ikke fått lov til å seile fra verftet i Mandal, mener havarikommisjonen.

Foto: NRK

Det er 12 år siden 16 mennesker omkom da hurtigbåten «Sleipner» forliste ved skjæret Store Bloksen i Sunnhordland.

Også da fikk Sjøfartsdirektoratet sterk kritikk for manglende kontroll. Nå skjer det på nytt.

– Ettersom hva jeg har forstått er det bare kritikk og sterke advarsler i den foreløpige rapporten. Vi avventer den endelige rapporten, men dette er svært alvorlig, sier leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

Nå blir saken tatt opp – også i Stortinget.

– Stortinget må gå inn å se på Sjøfartsdirektoratet. At man ikke tar lærdom av tidligere ulykker er alvorlig, man gambler med liv nesten daglig, sier Per Sandberg.

Krever gransking

Bygginga av de nye hurtigbåtene startet før tegningene var klare og godkjent av Sjøfartsdirektoratet.

Nå krever ordføreren i Harstad gransking av hva som har skjedd.

– Det er trist at man ikke vet om man kan stole på Sjøfartsdirektoratet. Men en gransking vil jo vise om ting skulle vært gjort annerledes, mener Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap).

NRK.no har vært i kontakt med alle involverte parter som får kritikk av Havarikommisjonen. Ingen av partene vil kommentere saken før den endelige rapporten er offentliggjort.