Jente (13) måtte opereres to ganger etter knivstikking

62-åringen gjorde skade på den da 13 år gamle jentas magesekk og lever da han knivstakk henne i september i fjor. Nå skal saken opp i retten.

Kvæfjord

Jenta ble knivstukket på kirkegården ved Kvæfjord kirke.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Klokken var 08.00 mandag 23. september i fjor. En 13 år gammel jente var på vei til Borkenes skole i Kvæfjord. Hun valgte å gå gjennom kirkegården til Kvæfjord kirke for å komme seg til skolen.

På vei gjennom kirkegården møtte jenta en 61 år gammel mann. Ifølge tiltalen mot den nå 62 år gamle mannen skal han ha stukket henne i magen med en kniv, helt uprovosert.

Skader på arterie og lever

Jenta klarte selv å komme seg til skoletrappa, hvor hun falt sammen.

– Det var et sjokk å finne henne, fortalte rektor Bodil Røkenes.

Hun var en av de første som kom til jenta, som ble sendt til sykehus i all hast.

Kniven hadde gjort skade på magesekken hennes, og kuttet deler av en arterie i tillegg til å gjøre skader på leveren.

Noen dager etter den første operasjonen måtte hun opereres på nytt, på grunn av lekkasje av galle fra skadene på leveren.

Jentas far uttrykte takknemlighet for all støtten de hadde fått i dagene etter hendelsen. 10. oktober ble hun skrevet ut av sykehuset.

Pågrepet raskt etterpå

Like etter hendelsen pågrep politiet den nå tiltalte mannen. De føler seg siker på at de har tatt rett mann.

– Vi vet ingenting om motiv eller andre detaljer for knivstikkingen. Men vi er rimelig sikker på at vi har pågrepet riktig person. Han har selv innrømmet at han har gjort det, sa politistasjonssjef Geir Pedersen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK like etter at de hadde pågripelsen.

Forsvareren til den tiltalte 62-åringen, Alf M. Solvin, kritiserte i ettertid Kvæfjord kommune for ikke å ha gitt mannen nødvendig hjelp i forkant av episoden.

Rettspsykiaterne som er hentet inn i saken mener mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Aktor vil derfor be om tvungent psykisk helsevern for den 62 år gamle mannen når rettssaken begynner på tirsdag.

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, er stolt av arbeidet til skolen, kriseteamet og kommunen etter knivstikkingen mandag.

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, er stolt av arbeidet til skolen, kriseteamet og kommunen etter knivstikkingen.